Турция: Да изпразним касите на Швейцария

Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш призова мюсюлманите да изтеглят парите си от швейцарските банки, след като страната подкрепи на референдум забраната на минаретата.
Той направи това в декларация, публикувана от в. „Хюриет“, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
„Убеден съм, че това решение (на швейцарските избиратели) ще накара нашите братя мюсюлмани да преразгледат решението си за съхраняване на парите си в швейцарски банки“, заяви министърът. Той ги прикани да предпочетат турски банки, които по думите му са пострадали най-малко от световната финансова криза.
„Вратите на турския банков сектор са широко отворени“, подчерта Багъш и допълни, че Швейцария трябва да направи „крачка назад във връзка с това погрешно решение“.
Съпредседателят на групата на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит също поиска днес в интервю за швейцарския в. „Льо Там“ „богатите мюсюлмански държави да изтеглят парите си от швейцарските банки“. „Най-добрият отговор ще бъде богатите мюсюлмански държави да изтеглят парите си от швейцарските банки. Да изпразнят касите на Конфедерацията: ето това трябва да се направи!“, категоричен е той.
Междувременно швейцарският в. „Тан“ отбелязва, че само 24 часа след референдума за минаретата, Либия е нанесла удар на Берн, като е осъдила в понеделник на 16 месеца затвор и глоба от 2000 либийски динара двамата швейцарски бизнесмени, държани за заложници в Джамахирията от повече от година, предаде БТА. Двамата бяха арестувани в Либия през юли 2008 г. по обвинение в укриване на данъци и нарушаване на визовия режим.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *