Турция влага 3,25 млрд. долара във висящ мост

Турция открива търг и в края на месец януари следващата година  ще огласи приемето на  оферти за строителство и управление на висящ мост над пролива Дарданели на стойност 10 милиарда лири (3,25 млрд. долара).

Към проекта  вече има заявен интерес от мощни компании от Азия и Турция, съобщи вчера турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс и БТА. Очаква се строителството на 3,7-километровия мост, наречен „Чанаккале 1915“ се очаква да започне на 18 март 2017 г. – годишнина от една от последните победи на Османската империя, и да приключи след близо пет години, заяви Йълдъръм пред журналисти. Според него: „Работата по моста „Чанаккале 1915″ е готова. Ние ще направим търг и приемаме оферти на 26 януари“, каза в коментар по време на живо предаване пред турска телевизия.
Турция осъществява амбициозни инфраструктурни проекти под управлението на Реджеп Тайип Ердоган, включително един от най-широките в света висящи мостове – над Босфора, който бе открит през август. Други планирани мегапроекти включват най-голямото в света летище в Истанбул и огромен канал, който ще превърне голяма част от града в остров.
Йълдъръм каза, че срокът за изграждане и това колко бързо ще бъдат предадени правата за управление на моста на турската държава ще бъдат факторите, които ще натежат при одобрението на офертите. Основно азиатски засега – японски, корейски, китайски, както и местни турски компании са проявили интерес към проекта.
На 18 март турците честват  така наречената от тях „Война за Чанаккале“, когато османската армия по време на Първата световна война в началото на миналия век  отблъсква нападение по море в Дарданелите, като потапя атакуващите морски съдове –  френски боен кораб и придружаващите го британски кораби. Оттогава Турция празнува на този ден, който всъщност бележи и един от последните военни победи на полумесеца. Във военната история на страната успехите на османската държава по море се броят на пръсти в сравнение с победите, особено по време на завоевателните походи в Азия и Европа, по суша.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *