Турция и Иран ще се разплащат в национални валути

Турция и Иран постигнаха споразумение за преминаване към разплащания в национални валути. Това съобщи иранската агенция Тасним, като цитира иранския заместник-министър на промишлеността, мините и търговията, предаде ТАСС.

Резултат с изображение за турция и иран

Одобрено бе решението за използване на турската лира и иранския риал в двустранната търговия между Иран и Турция, това ще се извършва чрез банки на двете страни, каза заместник-министърът на промишлеността Садег Наджафи.

Макар че някои частни банки може да решат да не се присъединят към реализирането на тази идея, съществуват различни способи за водене на търговията, каза той.

Наджафи каза още, че не изключва възможността за преминаване към разплащания в електронна валута, информира economynews.bg.

Решението за водене на търговията между Турция и Иран в национални валути бе обявено по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Иран през октомври м. г.

Иран и Турция, двете неарабски държави от Близкия изток, са сред най-големите и най-гъсто населени в региона. Първата заема централно място в Персийския залив и в пролива Ормуз, а втората контролира Босфора, Мраморно море и Дарданелите, които свързват Черно и Егейско море. Двете нации произхождат от най-древните цивилизации в света и имат силна национална идентичност. Турция и Иран са огледални образи една на друга, а пътищата им не могат да се разделят заради географската им близост.

Турците са били подложени на влиянието на персийската култура и са наследили политически и религиозни завети, които не могат да бъдат заличени. Иран е дом на голямо турско малцинство, а, исторически погледнато, Персия е управлявана от турски кралски семейства, като династиите на Сефевидите и Каджарите. В наши дни е имало сътрудничество между тези две съседни държави. През 20-те години на миналия век, новата Турция под управлението на Мустафа Кемал Ататюрк и новият Иран под ръководството на шах Реза Пахлави подписват Саадабадския пакт за ненападение и взаимна защита срещу външни врагове. По-късно двата народа подписват Багдадския договор, който включва и Ирак. Дори вземането на властта от иранските молли през 1979 г. не разклаща солидните основи на отношенията им. Макар че почти всички държави бързо наложиха или налагат повторно визи за иранците, Турция остави своите врати отворени за посетители и бежанци от Иран.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *