Турция с инфлация от 23.5% според ЦБ

Според новите прогнози банката очаква инфлация от 23,5% през 2018 г. спрямо 13,4%, каквато беше предишната й прогноза. За 2019 г. централната банка на Турция повиши прогнозата си за инфлацията до 15,2% спрямо 9,3%, заяви управителят й Мурат Четинкая.

Агенцията напомня, че турската лира поевтиня с близо една трета спрямо долара тази година, което доведе до увеличаване на цените на храните и горивата и задълбочаване на безпокойствата на инвеститорите за възможен срив на реалната икономика и банковия сектор.

Четинкая обясни увеличението на прогнозите за инфлацията със силния спад в стойността на лирата, но увери, че с придържането към строга парична политика се очаква инфлацията постепенно да се върне към целевите стойности,economynews.bg.

Турската валута днес се продаваше на ниво 5,5070 лири за долар.

Централната банка също така повиши прогнозата си за инфлацията през 2020 на 9,5% от 6,7%. Нивото на инфлацията на годишна база в Турция достигна близо 25% през септември, а инфлацията при хранителните стоки беше 28%, отбелязва ДПА, цитирайки данни на статистическата служба Тюркстат.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *