Турция ще строи трета атомна електроцентрала

„Турция ще построи и трета атомна електроцентрала“, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БГНЕС и Нова телевизия. Турция ще строи трета атомна електроцентрала. По време на емисия на въпроси и отговори в социалните медии Ердоган каза, че Турция ще изгради своя собствена АЕ, след като тази в Аккую бъде построена от Русия.

Резултат с изображение за ердоган

„Аккую“ ще покрие 10 процента от енергийните ни нужди“, каза той и добави, че други 10 или повече проценти ще бъдат задоволени със строежа на втора АЕЦ, която ще се намира в Синоп.

Ердоган и руският президент Владимир Путин присъстваха на церемонията по началото на изграждането на АЕЦ „Аккую“ в началото на април.

АЕЦ „Аккую“ ще има четири реактора, всеки с мощност 1200 мегавата и ще бъде изградена от руския „Росатом“.

Отделно от това Ердоган обърна внимание и на първия местен производител на автомобили, за който се очаква да допринесе 50 млрд. евро към националния БВП, информира econ.bg.

„Ще видим тези произвеждани у нас национални коли през 2022 г., които също така ще изнасяме на световния пазар“, каза Ердоган.

На въпрос за безработицата турският президент каза, че имат за цел създаването на 100 000 работни места с изграждането на големи индустриални райони.

Турската статистика отбеляза в началото на юни, че безработицата в страната във възрастовата група над 15 години, която през март е наброявала 3,2 млн. души, е намаляла с 432 000 в сравнение на годишна база.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *