Туск: Лесно се влиза в ЕС, милиони са готвят да мигрират

Твърде лесният достъп до Европа е един от основните привличащи фактори за мигрантите, каза Доналд Туск. ЕП отпусна 401 млн. евро за справяне с кризата.

Отпускането на тези средства – до края на годината, бе предложено от Европейската комисия, катопарите трябва да се използватот страните членки, най-силно засегнати от миграционния поток, от трети страни, приели най-голям брой сирийски бежанци, както и от европейски служби, работещи по кризата.

С какви пари се разполага още

Двайсет и осемте държави членки са обещали330,7 милиона еврокъм тазгодишния бюджет на ЕС, но ще трябва да изплатят тези пари чак идната година.Те ще бъдат в допълнение към 70,6 милиона евроспешна помощза най-засегнатите от миграционната вълна държави, за наемане на персонал за Фронтекс, Европол и за оказване на по-голяма помощ за страни извън ЕС, които приемат сирийски бежанци.

Милиони хора са готови да мигрират

Европейският съвет ще заседава днес в Брюксел по въпросите с миграцията,референдума за оставането на Великобритания в ЕСи климатичните промени.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отбелязва в своята покана до държавните и правителствените ръководители от ЕС, ченапролет миграционните вълни може да бъдат още по-мащабни. По неговите думи „твърде лесният достъп до Европа е един от основните привличащи фактори“ за мигрантите.

Туск предлага държавите от ЕС да съставятобщ подходпо въпросите, свързани с Турция и Сирия. Той отбелязва, че Турция настоява за обособяването на зона за сигурност в Сирия, докато Русия се противопоставя на тази идея.

Председателят на Европейския съвет предупреждава, че при посещенията си наскоро в държави от Близкия изток е чул множество прогнози, чемилиони хора от региона са готови да мигрират.Той добавя, че предварителното споразумение между ЕС и Турция заосигуряването на средства на турската страназа задържане на мигрантските потоци трябва да покажеистински резултати, преди Общността да изпълни своята част от договорките.

Трябва да се подготвим за всякакви сценарии, пътят ще бъде дълъг, предупреждава Туск. Тойпоставя под въпросдали предприетите досега от Европа мерки и тези, които се очаква да бъдат утвърдени довечера, биха били достатъчни.

Туск предлагапреразглеждане на регламента от Дъблин, според който държавата от ЕС, където мигрантите са дошли най-напред, е длъжна да ги приеме обратно, ако те продължат пътя си навътре в Общността. Той допълва, че е необходимо да се обсъдидопълнително укрепване на външните границина ЕС и идеята за обособяване наЕвропейска гранична полиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *