Търговската война може да струва на света 800 млрд. долара

Урокът, който ни дава военната история, е, че воденето на война на няколко фронта не е добра идея.Търговската война може да струва на света 800 млрд. долара.

Резултат с изображение за търговска война

Въпреки това американският президент Доналд Тръмп е на път да отвори нов фронт в търговската си офанзива срещу глобалния ред, прибавяйки и конфликт с Мексико към кампанията си срещу Китай.

По време на посещението си във Великобритания тази седмица американският президент Доналд Тръмп повтори заплахата си за нови мита срещу Мексико и заяви, че те ще влязат в сила следващата седмица. Визитата на държавния глава приключи по-рано в сряда, след което той отпътува за Ирландия, информира investor.bg.

Анализаторите на Bloomberg Economics са изготвили модел на най-лошия възможен сценарий, при който са въведени мита от 25% върху двустранната американо-китайска търговия, както и върху тази на САЩ с Мексико. Също така към мрачните прогнози се прибавя и 10-процентен спад в цените на фондовите пазари в световен мащаб.Търговската война може да струва на света 800 млрд. долара.

При една такава пълномащабна търговска война в световен мащаб глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) през 2021 г. би бил по-нисък с 0,8% – или 800 млрд. долара, спрямо развитието на икономиката без търговска война.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *