Търговците на дребно в САЩ потъват

Големите американски търговски вериги в САЩ „се скриха“ през септември, като много от специализираните обявиха значителен спад в продажбите си, предаде AP. Вихрещата се финансова криза удря сериозно по джоба на потребителите, които ограничават разходите и принуждават търговците да търсят алтернативи при предлагането на стоки.
Най-голямата търговска верига в света Wal-Mart е един от малкото търговци, които засега устояват на сътресенията. Все пак резултатите и на този гигант не са напълно задоволителни. Веригата е регистрирала ръст от 2.4% в продажбите си през септември при прогнози за ръст от 2.5%. Очакванията са през октомври ръстът да е между 1 и 2%. Основната вина за малко по-слабия резултат се хвърля върху ураганите „Густав” и „Хана”, които са принудили компанията да затвори временно 341 магазина в САЩ. Подобно е положението и при Cosco, където увеличението на печалбата е 7% вместо прогнозираните 7.5%.
Големият съперник на Wal-Mart – Target Corp., обаче, регистрира спад в продажбите през миналия месец от 3%. Това е над два пъти повече от очакванията на анализаторите на Уолстрийт за спад от 1.3%. Target ревизира и прогнозите си за октомври предвид набиращата сила финансова криза.
Още по-зле е ситуацията при другите търговци на дребно. Penney и Sacks отбелязаха понижение в продажбите си съответно от 12.4% и 10.9%. Тези резултати със сигурност не вещаят нищо добро и тревожат неимоверно търговците, които не очакват добър сезон около коледните празници.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *