Търговците на едро в САЩ продължават да намаляват складовите си запаси

Складовите запаси на търговците на едро в САЩ отчетоха спад за осми пореден месец и по този начин достигнаха най-ниската си стойност от септември 2007 г. досега.
Индексът, който следи стойността на стоковите запаси на веригите за търговия на едро, се понижи с 1,4% на месечна база през април. Пазарните анализатори очакваха по-слабо понижение в рамките на 1,1 на сто, след като през март показателят отчете месечен спад от 1,8 на сто.
Най-силно намаляват запасите на метали, моторни превозни средства и автомобилни части, съгласно данните на бюрото за статистически изследвания.
В същото време продажбите на търговците на едро отчетоха спад от 0,4% на месечна база и достигат 309 млрд. долара през април. Това е най-ниската стойност от ноември 2005 г. досега. Пазарните анализатори очакваха спад от 0,5 на сто, след като през март продажбите на дребно отчетоха месечен спад от 2,4 на сто.
По този начин съотношението между стойността на складовите запаси и тази на продажбите възлезе на 1,31 месеца. То показва колко време е необходимо, за да се изпразнят складовете на търговците на едро при сегашните темпове на продажба. Преди една година стойността на съотношението е била много по-ниска и е възлизала на 1,12 месеца.
Отделни данни на изследователската агенция TIPP и финансовия ежедневник IBD показаха, че доверието на американските домакинства се увеличава през юни.
Индексът на потребителското доверие се повиши до 50,8 пункта спрямо 48,6 пункта за май. По този начин стойността на индекса влезе в оптимистичната зона над 50 пункта, което не се е случвало през последните осем месеца. Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 души.
Към 18:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4001 щатски долара. От началото на деня единната валута поскъпва с повече от 0,7% спрямо долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *