Търсенето на петрол ще нараства по-бързо през 2008 г.

Търсенето на петрол в световен мащаб ще нараства с по-бързи темпове през 2008 г. в сравнение с текущата година. Това прогнозира днес Международната агенция за енергия, цитирана от световните агенции.

МАЕ прави това предвиждане с уговорката, че все още няма яснота по въпроса как кризата в ипотечното кредитиране в САЩ ще се отрази на търсенето на суровината.

МАЕ допълва освен това, че нейните специалисти внимателно следят развитието на обстановката на световните финансови пазари, които срещат известни проблеми, свързани с кризата в ипотечното кредитиране с нисък кредитен рейтинг в САЩ, предаде БТА.

По-специално се анализира възможното влияние на създалата се обстановка върху търсенето на петрол в бъдеще.

В редовния си месечен доклад за световния петролен пазар МАЕ подчертава, че търсенето на петрол ще нарасне средно с 2,2 млн. барела дневно през 2008 г. в сравнение с увеличението с 1,5 млн. барела дневно през 2007 година. Световното дневно потребление на петрол може да достигне средно 88,2 млн. барела дневно.

Растежът на търсенето поражда необходимостта да се увеличат обемите на добива на ОПЕК със 700 000 барела дневно през 2008 г. до общо дневно производство на картела от 32,1 млн. барела. МАЕ отново призова ОПЕК да действа за увеличаване на добива си. „ОПЕК не трябва да се бави с решенията, за да не наруши стабилния баланс на пазара и да не предизвика рязък спад на запасите“, се подчертава в доклада на МАЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *