Търси се място за обезвреждане на 120 000 т софийски боклук

За 120 хиляди тона балирани отпадъци все още няма решение къде да бъдат обезвредени. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. По думите му, Румъния и Гърция са отказали да приемат част от количеството и вариантът за превозване на отпадъците в чужбина за момента отпада. На публична дискусия по-рано днес беше обсъдено изпълнението на Оперативна програма „Околна среда”.

Георгиев не се нае да посочи конкретен срок за обезвреждане на балите. По думите му от екоминистерството продължават да отправят оферти към други общини в страната, чиито регионални депа могат да поемат част от отпадъците.

Георгиев заяви още, че Столична община не е представила финансов анализ за изграждането на съоръжения за третиране на отпадъците. Когато бъде получен такъв анализ, ще се уточни частта на съфинансиране от оперативната програма за съответните съоръжения за София. Вероятно това ще е от порядъка на 80-100 млн. евро.

Георгиев припомни, че общините могат да получават до 80 процента от регионалния фонд на ЕС, а 20 % са предвидени за национално съфинансиране.

По повод предупреждението от ЕК за неиздаването на екоразрешителни, Георгиев обясни, че отговорът на България е официално изпратен до комисията.

По време на дискусията, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров изнесе данните по изпълнението на оперативната програма. Над 1 млрд. лв. е стойността на одобрените проекти по програмата и над 700 млн. лв. са договорените. Тук се включва техническата помощ и инфраструктурата в сектор „Води и отпадъци”. Положихме усилия да има много силен старт на оперативната програма, коментира министърът.

Чакъров поиска авансовите вноски за усвояване на средствата по проектите да се увеличат до 30 процента. Вицепремиерът Меглена Плугчиева уточни, че се чака решение на Министерския съвет. „До една седмица ще има предложение за увеличение на процента на авансовите плащания”, каза вицепремиерът за усвояване на еврофондовете.

Плугчиева заяви още, че е необходимо приемането на законът за собственост на ВиК-системите, заради успешното усвояване на парите във водния сектор. „Ако законът за собствеността на ВиК-системите се окаже трудно решение, в комисията имаме вариант за честично изменение на Закона за водите, което да даде необходимото решение”, каза по този повод председателят на парламентарната Комисия по околна среда Георги Божинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *