Т. Дончев: Над 20% са пенсионерите и „мъртвите души” в администрацията за рязане

Преди 3 месеца 19 минути призова да бъдат освободени пенсионерите и незаетите бройки в държавната администрация, които тогава оценихме на по 10% или общо 20%.

Т. Дончев: Време е за минимален европейски стандарт за ...

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е ресорен по темата, чак сега се сети, че може да има съкращения в тези щатове. По негови сметки пенсионерите са 10 007, а незаетите бройки са 11 469 души. Това прави над 21% от администрацията на правителството и областите, която се движи малко под 100 000 души.

Т. Дончев: Прекратяването на работа на гише от администрацията е ...

Месечните заплати на тези хора са 29 милиона лева. Ако не беше забавянето с 3 месеца след публикацията на 19 минути, можеше да спестим 87 млн.лв. Доста повече от досега усвоените пари по мярката 60/40. Годишно спестяването за бюджета от съкращаването на тези бройки е 350 млн. лв.

Заедно с общинските администрации, както и с другите служители, на които държавата плаща заплати – в училища, болници, фирми с преобладаващо държавно и общинско участие, става дума за около 700 000 души в бюджетния сектор. При съкращаване от 21% в целия икономията ще възлезе на 2,4 млрд.лв. Отделно ще спестим и над 1/2 млрд.лв. осигуровки: Общо 3 млрд.лв!

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *