Увеличават се индустриалните поръчки в Германия

Индустриалните поръчки в Германия нараснаха през последния месец на миналата година с най-солидно темпо от две и половина години насам благодарение на силно търсене на средства за производство както у дома, така и зад граница, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки нараснаха през декември с цели 5,2% на месечна база при прогноза за доста по-скромно повишение с 0,5% и след техен спад с 3,6% през ноември (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 2,5%). Това представлява най-солиден техен скок от юли 2014 година насам, след като само месец по-рано те се понижиха най-силно от ноември 2014 година.

Солиден ръст бележат както вътрешните, така и поръчките, идващи от чужбина. Вътрешните промишлени поръчки се повишиха през декември с 6,7%, докато тези зад граница – с 3,9%. Поръчките, идващи от останалите страни – членки на еврозоната нараснаха с цели 10 на сто, докато тези извън региона остана на нивото от ноември 2016-а година.

На годишна база индустриалните и промишлени поръчки нараснаха с 8,1% при очаквания за повишение с 4,2% и след техен растеж с 2,0% месец по-рано (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,0%).

В същото време обаче промишленият оборот (на сезонно коригирана база и отчитайки работните дни) се сви през декември с 2,9% спрямо ноември, когато нарасна с 0,7% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,4%).

Индикаторът на промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната, информира econ.bg. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в германската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.

Според икономиста Карстен Брезки от банката ING, днешните данни предполагат, че германската индустрия може да включи на по-висока скорост през първото тримесечие на 2017-а година въпреки опасенията, свързани с „Брекзит“ и с несигурността относно политиката на новия президент на САЩ – Доналд Тръмп.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *