Увеличението на пенсиите се отлага?

В началото на миналата седмица премиерът Борисов и вицепремиерът  Дянков твърдяха, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което трябва да се гледат разчетите, ще е на 20 юни, понеделник, а след това в сряда кабинетът ще гласува промените.
По първоначални планове увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. трябва да влезе в сила от 1 юли. От същата дата трябва да се увеличат двойно и вдовишките пенсии, както и минималните.
На всички работодателски и синдикални организации днес е разпратено съобщение от финансовото министерство, че разчетите все още не са готови. По план днес трябваше да се състои заседание на експертната комисия за доходите и жизненото равнище към НСТС, на което се очакваше Дянков да покаже сметките.
Служителите му обаче са уведомили членовете на тристранката, че всичко се отлага с една седмица, т.е. идният понеделник ще се състои комисията, а седмица след това – и заседанието на НСТС.
Намеци, че увеличението на минималната заплата и на пенсиите може и да не се състои от от 1 юли направиха през уикенда и Дянков, и Борисов. Финансовият министър заяви в провинцията, че никой не е обещавал това да стане точно от 1 юли. Премиерът пък отговори с „когато работите по-добре“ на журналистически въпрос от кога ще се увеличат плащанията.
Технически, решението за увеличение на минималната заплата и на пенсиите може да бъде взето и в последния момент преди 1 юли 2011 г. И за двете решения не е необходима парламентарна санкция, тъй като стават с промяна на наредби на кабинета (освен ако не се налага актуализация на бюджета – бел. ред.). Те обаче трябва да са публикувани в „Държавен вестник“, за да влязат в сила от 1 юли.
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *