Увеличиха пенсиите от догодина, майчинските – не

Пенсиите, с изключение на несвързаните с трудова дейност, ще се осъвременяват от 1 април 2013 г. Обезщетението за отглеждане на малко дете остава 240 лева.
Парламентът обсъжда на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. Пенсиите ще се осъвременяват както следва:

отпуснатите с начална дата до 31 декември 2009 г. – с 9,8 на сто;
отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2010 г. – с 8,8 на сто;
отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2011 г. – с 5,7 на сто;
отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2012 г. – с 2,2 на сто.

Депутатите решиха още минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите да бъде 240 лева. Максималният размер на осигурителния доход ще бъде 2200 лева. По-рано депутатите гласуваха 7,5 млрд. лева за пенсии за 2013 г., като заложеният дефицит по бюджета на фонд „Пенсии“ е 1 709 085 900 лева. Прието бе приходите и трансферите в консолидирания бюджет на ДОО за 2013 г. да бъдат 9 054 718 300 лева, а разходите и трансферите – 9 051 265 800 лева. Заложеният дефицит е от 3 452 500 лева. По време на дебатите от опозицията бяха направени няколко предложения за увеличаване на минималната пенсия, предаде „Фокус”. Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова предложи минималната пенсия да стане 270 лв. от 1 януари. „Логично е след като се увеличава минимална заплата на 310 лв., да се увеличи и минималната пенсия“, каза тя. Мнозинството обаче отхвърли това предложение. „136 лева минимална пенсия заварихме от Тройната коалиция. Как са живеели пенсионерите по времето на вашия мандат? Всички знаем, че размерът на пенсията зависи от осигурителните вноски, как години наред хората като са получавали ниски осигурителни вноски и са работили в сивия сектор, как да имат нормални пенсии“, попита народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова. Когато сравнявате размера на минималната пенсия преди и сега, трябва да имате предвид и цените преди и сега, посочи и Корнелия Нинова от левицата. Неизменно, като стане въпрос за вдигане на пенсии, се вдигат само минималните.Таванът остава. Това -образование, коефициенти, трудов стаж, тежки условия на труд – ряпа да ядат. И в един момент се получава ”уравниловка” по социалистически…
Депутатът от ДПС Хасан Адемов предложи минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е 150 лв. от 1 януари 2013 г., а не от 1 април. Предложението не беше прието от мнозинството. Независимият депутат Георги Терзийски поиска след като прагът на бедността е 241 лв., то от 1 април 2013 г. минималната пенсия да е 300 лв. И това предложение бе отхвърлено. Депутатът от „Атака” Павел Шопов пък предложи минималната пенсия да се увеличи на 500 лв., също неуспешно. Мнозинството реши дневният минимален размер на обезщетението за безработица през следващата година да е 7.20 лв.
Майчинските Парламентът реши още обезщетението за отглеждане на малко дете да остане 240 лева. Опозицията предложи обезщетението за гледане на малко дете от 1 до 2-годишна възраст да е 310 лв. Осигурителната вноска е за общо заболяване и майчинство покрива точно тези разходи. България успя да запази във финансовата криза и една голяма социална придобивка – изплащането на 90% от заплатата през първата година от майчинството – само у нас и в Швеция е така. Близо 2000 места в детските градини и ясли са открити с парите от бюджета, обясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Последните 3,5 години сме дали 32 милиона лева за услуги за деца и техните родители, ще дадем и още пари за изграждането на детски градини и ясли. От началото на мандата от 200 приемни семейства вече са станали 2200, това е изключително важно. По всички тези програми за децата и майките, ние ще отделим над 1 млрд. лева през следващата година, посочи още той. Валентина Богданова от Коалиция за България обаче каза: „Този пазарлък, който водим в момента за 70 лева, е грозен. Аз няма да съм човекът, който ще застане срещу изграждането на детски градини, но те ще решават проблема на родители с деца на 3 години, а ние говорим за децата под 3 години и парите, които майките получават, за да ги гледат, които пари са под прага на бедността“. В България всяка година са се раждали по 5000 по-малко деца от началото на управлението на правителството на Бойко Борисов, заяви Мая Манолова. За четвърта поредна година оставяте майките с 240 лева, обърна се Емилия Масларова към управляващите. Хасан Адемов посочи, че за последната година децата са по-малко с 5000. Депутатите решиха да удължат работното си време до 20.00 часа днес. Предложението беше направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Гласуваха 98 депутати, от които 87 бяха „за”, 9 – „против”, а двама се въздържаха.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *