Украинската икономика ще се свие със 7.5%, прогнозира ЕБВР

Новите прогнози на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предвиждат свиване на украинската икономика със 7.5% през следващата година.

Банката беше създадена през 1991 г. с цел да инвестира в страните от бившия съветски блок в Източна Европа. Годишните срещи на банката се провеждат символично в грузинската столица Тбилиси – мястото на най-големия сблъсък между Изтока и Запада от времето на студената война.

Прогнозите сочат растящо разделение на базата на икономически показатели в региона, като напрежението вследствие на украинската криза помрачава признаците на възстановяване.

Очаква се Украйна да забави икономическия си растеж повече, отколкото миналата година. Новата прогноза е по-негативна от предходната, публикувана през януари от ЕБВР, според която отрицателният растеж трябваше да бъде -5%.

Банката очаква Русия също да остане в дълбока рецесия заради западните санкции – икономиката ѝ се очаква да се свие с 4.5%.

„Определено има място за оптимизъм, когато говорим за държавите, тясно свързани с еврозоната. Руската рецесия обаче е повод за притеснение за много други икономики“, коментира главният икономист на банката Ханс Петер Ланкес.

През последните години ЕБВР разшири дейността си отвъд Източна Европа и Централна Азия и стана активна в Монголия, Турция и икономиките, които директно и индиректно бяха засегнати от Арабската пролет (Мароко, Египет, Тунис и Йордания).

Турция, където в момента банката инвестира най-много пари, след като спря да кредитира Русия, се очаква да изостане в икономическия си растеж с темпове под 3% за следващите две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *