Украйна готви „шистова революция”

Междувременно тези дни Украйна направи поредната крачка към намаляване зависимостта от „Газпром“.
Властите подписаха контракт с англохоландската „Shell“ по въпроса за разпределяне на продукцията от местното находище за шистов газ. Но редица експерти се съмняват в перспективите на този проект, както и в „шистовата революция” като цяло, която се наблюдава напоследък в цяла Европа.

Какво е това „шистов газ” и защо той ще „преобърне положението” на геополитическата арена?
Всъщност става дума отново за природен газ, но в него се добавят и твърди шистови руди, поради което се иска специална технология за добив.
В пукнатините под мощно налягане се инжектира вода, което довежда до образуването на процепи, пускащи газ. Съгласно някои оценки, само в Северна Америка се намират повече от 1000 трилиона кубически метра гориво: при съществуващата консумация в САЩ това може да им стигне за 50 години. „Впрочем, едва ли е възможно да се говори, че бъдещето принадлежи на шистовия газ“, смята руският експерт Витали Бушуев:
„Ако говорим за нетрадиционните запаси газ, тогава да, той има сериозно бъдеще. Но тези нетрадиционни запаси включват и минен метан, и шистов газ, и много други нетрадиционни ресурси. Шистовият газ заема може би, едва една десета част. И да се говори, че „шистовата революция” щяла да преобърне света, няма никакви основания.
Себестойността на добива му се колебае между 200 и 300 долара за 1000 кубически метра. За сравнение – „Газпром“ получава обикновения за около 20 долара. С други думи, шистовият газ не е рентабилен, както казват експертите.
Въпреки това, Украйна все още крои планове за „шистов преврат”. Тези дни тя подписа контракт за добив на този газ с англонидерландската Shell за срок от 50 години, който предвижда сондиране на 15 сонди на Юзовското находище в източна Украйна.
Контрактът на стойност 10 милиарда долара е най-голямата инвестиция в Европа в алтернативните начини за добив на газ. Следва споразумението с американската корпорация Chevron. По замисъла на украинските власти, към 2018 г. страната, най-накрая, ще се отърве от руския газ.
Но професор Борис Туманян, от Руския държавен университет за нефт и газ смята, че „Газпром“ няма защо да се безпокои:
„Едва ли сега съществува някаква сила, която може да изтласка „Газпром“ от пазара, защото „Газпром“ е една от най-големите световни компании, имаща международен авторитет. Тя е и водещ лидер в сферата на добива и преработването на газ“.
Съгласно най-оптимистичния сценарий, Украйна ще може да получава до 20 милиарда кубически метра газ годишно. В същото време „Газпром“ изнася за Киев 27 милиарда, което показва, че само със шистов газ Украйна няма да може да компенсира руския газ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *