Унгария затегна примката около чуждестранните банки

Унгарската банковата система винаги е била трън в очите на правителството. Голяма част от нея е собственост на чужди банки, което значи, че капитали изтичат навън, а кредитната активност е ограничена, пише в обширен коментар сп. „Форбс”. От друга страна, банките с чуждестранна собственост е по-трудно да се принудят да правят неща, които правителството иска, като евтини заеми за необлагодетелствани кредитополучатели и изкупуване на държавен дълг.
Освен, че много от унгарските банки са чужда собственост, те отпускат заеми в чуждестранни валути. Така голяма част от унгарските ипотеки са в евро или швейцарски франкове. Банките разшириха дейността си в чуждестранна валута в момент, когато обменният курс на форинта бе благоприятен. Но оттогава стойността на националната валута падна след продължителен период на смекчаване на паричната политика от унгарската централна банка. Това подобри икономическите условия, но принуди унгарските домакинства да си плащат ипотеките в чужда валута.
Унгарският Върховен съд обяви това за нечестна практика. Като резултат, банките ще бъдат задължени да изплатят на кредитополучателите всички загуби, понесени в резултат на неблагоприятни движения на валутните курсове при изчисляване на лихви и главници. Това ще се окаже доста скъпо начинание. Унгарската национална банка изчислява общата стойност на компенсацията около 700-900 милиарда унгарски форинта. Най-лошо засегнатата чуждестранна банка е Erste Bank Hungary, дъщерно дружество на най-голямата банка в Австрия, която е изчислила, че ще загуби 93 милиарда форинта (около 298 милиона евро). Това е около 50% от собствения й капитал. Други банки като австрийската Райфайзенбанк и белгийската КВС също са засегнати, като изчисляват загубите си съответно на 118-160 млн. и на 157 млн. евро.
Но мерките на правителството не свършват дотук. За да се избегнат допълнителни загуби, сега банките ще бъдат задължени в началото на 2015 г. да конвертират ипотеките и малките бизнес кредити във форинти и то малко под пазарния лихвен процент.
Унгарското правителство обяви, че цели 50% от банковия сектор да бъде унгарска собственост. В момента тя е около 40%. И процесът вече е започнал с планираното изкупуване на клона на германската BayernLB, MKB. Райфайзенбанк също се интересува от продажбата на своя унгарски филиал. Конвертирането на валутните ипотеки е вероятно да предизвика общо разпродаване на унгарските банки от техните чуждестранни собственици. От гледна точка на унгарските власти, това е точно това, което те искат, но разпродажбата може да се превърне и в погром, причинявайки бързо изтичане на капитали и валутен колапс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *