Уникални колекции марки от 17 държави на изложбата „Балканфила“

Уникални колекции марки от 12-те балкански държави и от Русия, САЩ, Кипър, Израел и Египет ще бъдат показани на Международната филателна изложба „Балканфила 2010“. Тяще се проведе от 28 до 31 октомври в Международен панаир Пловдив под патронажана министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Александър Цветков. Своята подкрепа за проявата дава и Европейската филателна федерация. Това е 15-ото издание на изложбата, която е стартирала през 1965 г. във Варна и е възстановена през 2008 г. след 15-годишно прекъсване. Организира я Съюзът на филателистите в България (СФБ).
В секцията „Балкански филателни бисери“ ще бъдат показани уникални експонати, отличени със златни медали на световни и европейски изложби. България ще се представи с композиция от марки, проследяващи историята на пощенските станции в страната. Тя е собственост на депутата Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти и на Организационния комитет на „Балканфила 2010“. За нея той е получил Гран При на Европейската изложба през 2009 година.
По 32 показателя ще бъдат оценявани марките, представени на „Балканфила“, а журито ще включва представители на балканските държави, заяви секретарят на съюза Христо Николчев.
Новост ще е първият Балкански панаир на колекционерите, съобщи Спас Панчев. Подобни форуми са много важни по време на криза, защото инвестициите в колекционерски предмети бързо повишават стойността си, обясни той.
На панаираще се представят фирми, издателства, пощенски администрации и колекционери в разделите филателия, нумизматика и други области. Организатори са СФБ, Международен панаир Пловдив, община Пловдив и Съюзът на колекционерите в България.
“Филателията е страст, но и серизен бизнес, чието място е на територията на Международен панаир Пловдив, който вече беше домакин на национална изложба през 2008 г.”, каза главният директор на панаира Иван Соколов. “Община Пловдив ще организира посещения на учениците от града, които са около 50 000, защото от марките децата могат да научат много неща за историята, природата и изкуството“, заяви Георги Янев, директор на дирекция „Образование и наука“.
Планира сеи среща на пощенските служби от Балканите. Ще бъдат валидирани редки издания марки по темите „Пожарни служби“ и „Българското куче“, добави Спас Панчев. Предвидени са много конкурси, викторини и състезания за деца, аукциони, срещи за размяна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *