Усвоените средства по мярката 60/40 са едва 1.45%

Усвоените от бюджета средства, предвидени за мярката 60/40 до 12 май, са едва 1.45%, което е близо 14.5 млн. лв от заделените 1 млрд лв., сочат данните на НСИ.
От Асоциацията на индустриалния капитал в България твърдят, че са предвидили, неефективността на мярката още с нейното приемане.

9 030 работодатели са подали заявления по мярката 60 на 40 ...

Мярката 60/40, която всъщност е 38/62 с всеки изминал ден доказва, че е неработеща и не отговаря на реалните предизвикателства, пред които българските предприятия са изправени, твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Броят на фирмите, кандидатствали по мярката за периода на извънредното положение, е под 4000 от общо 350 000 регистрирани в страната, информира bnr.bg.
Правителството одобри схемата за подпомагане на бизнеса 60 на 40 ...
 “Още, когато започна подготвянето на тези мерки, ние предупреждавахме, че в този вид мярката няма да сработи. В началото тя беше дори 23/77, защото работодателят, който трябва да плати освен 40% възнаграждение и 100% осигуровки. В последствие все пак вникнаха в това, което се говореше и се стигна до там, че държавата пое и 60% от осигуровките”, коментира доц. Теодор Дечев – директор „Индустриални политики“ в АИКБ.

В анкета, проведена от Българската стопанска камара сред над 580 предприятия, 80% от запитаните смятат, че мярката 60/40 е неефективна. 70% от анкетираните се затрудняват да плащат своят дял за заплати и осигуровки.

Защо мярката 60 на 40 ще си позволят много малък брой фирми ...

Според прогнозите на Асоциацията на индустриалния капитал броят на хората, които няма да се върнат на работа след излизането от извънредно положение поради затруднения във фирмите, варира между 700 хил. и 1 млн. души, а фирмите, които няма да започнат работа, могат да достигнат 300 хил.

От Асоциацията предлагат да се преосмислят и преразгледат мерките за справяне с икономическата криза вследствие на пандемията.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *