Учени: МОМН подготвя нов закон за висшето образование, който се спуска отгоре

Учени твърдят, че образователното министерство подготвя нов закон за висшето образование, който се спуска отгоре и който не се обсъжда с университетската общност. Мнението е на преподаватели от Философския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, учени от БАН и Сдружението на университетските преподаватели по философия.
От Алма Матер казват още, че бюджетът им се източва, тъй като държавата финансирала частни университети, които нямат подготвени преподаватели. Липсва яснота от колко университети има нужда страната, както и каквато и да било реална конкуренция между ВУЗ-овете, твърдят още от СУ. Надяваме се новият закон за висшето образование да регламентира „ученето през целия живот“, коментира зам.-ректорът на Алма Матер Недялка Видева.
„Всеки човек да може да разтегне във времето своето обучение, като му се натрупат кредити и след това тези кредити му служат за признаване на съответната степен“, посочва Видева.
3 вместо 4-годишната бакалавърска степен трябва да се прилага внимателно, коментира проф. Пламен Макариев.
Неправилно е университетският труд да бъде оценяван единствено по количествени критерии, смята Силвия Минева, ръководител на Катедрата по логика, етика и естетика.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *