Фабриката за хартия в Костенец съкрати почти целият си персонал

Девет месеца след огромна експлозия, която е разрушила сградата и машините на фабриката за хартия в Костенец, тя е принудена да съкрати почти целия си персонал. Причината – застраховката, която трябва да покрие щетата от над 20 млн. евро, все още не е изплатена.

Преди дни предизвестие за съкращаване получиха почти всички работници в предприятието, които реално вече девет месеца не работят. Така „Костенец пейпър мил“, както се нарича бившето „Костенец-ХХИ“, може окончателно да прекрати производство, след като преди две-три години успя да изчисти задълженията си към фалиралата Корпоративна търговска банка и да увеличи продажбите си.

Масови съкращения

Над 150 от общо 180 работници в понеделник са получили едномесечни предизвестия за съкращаване. Причината е авария от началото на годината, която спря производството във фабриката. Експлозия на 58-тонен чугунен цилиндър разрушава две от поточните линии, като няма пострадали служители.

Досега компанията не е получила обезщетение от застрахователя „Алианц“, тъй като щетите все още се проверяват. По неофициална информация полицата е била пълна и е покривала огромни рискове, а дружеството търси обезщетение от 22 млн. евро.

Според ръководството на дружеството заплатите досега са изплащани, но резервите вече са изчерпани. „Девет месеца предприятието няма производство, не произвеждаме нищо, съответно няма откъде да има приходи, с които да посрещне своите разходи. Процедурата по ликвидация на щетата се проточи повече, отколкото очаквахме, и изпаднахме в тази позиция“, каза изпълнителният директор на „Костенец пейпър мил“ Иван Павлов за БНР. „Ако ние смятахме да ликвидираме предприятието, щяхме да подходим по съвсем друг начин“, добави той.

Цесии и прехвърляния

Това не е първото препятствие за една от най-големите фабрики за хартия в страната. Бившето „Костенец-ХХИ“ беше сред компаниите в орбитата на КТБ и един от длъжниците на фалиралата банка. Още в края на 2014 г. обаче дългът от 12.8 млн. евро беше рефинансиран от четири компании – Българска индустриална и търговска корпорация, „К кепитал“, „Г и М консулт“ и „Сафин“. Макар че операциите бяха атакувани от Комисията за финансов надзор заради процедурни пропуски, в крайна сметка залогът в полза на КТБ беше заличен и компаниите станаха основни кредитори и акционери на завода за хартия.

Справка в Търговския регистър показва, че през април 2015 г. компанията е взела 4.9 млн. евро кредит от Банка ДСК, като за обезпечение е използван залог на цялото търговско предприятие. Четири месеца по-късно четирите компании са сключили договор за цесия и са придобили вземането на банката, както и правата върху обезпечението. Поради неизпълнение на задълженията обаче те са пристъпили към изпълнение и през октомври са продали дружеството на новоучреденото „Костенец пейпър мил“, което е еднолична собственост на регистрираното в Швейцария Kostenets Paper AG. Няма информация кой стои зад швейцарското дружество. Самото прехвърляне е вписано в Търговския регистър в началото на март 2016 г.

Кой работи

Оттогава всъщност дейността се поема от „Костенец пейпър мил“. В доклада за 2016 г. на „Костенец-ХХИ“, което формално е публично дружество и акциите му се търгуват на алтернативния пазар на Българската фондова борса, пише, че „ръководството счита, че дружеството е недействащо предприятие“, информира в. Капитал.

Това се вижда и от резултатите на двете компании. В последния отчет на „Костенец-ХХИ“ се посочва, че дружеството не е осъществявало дейност през второто, третото и четвъртото тримесечие на 2016 г. Така за два месеца работа компанията отчита 7.7 млн. лв. приходи и загуба от над 13 млн. лв. В същото време „Костенец пейпър мил“ е с нетни приходи от над 39 млн. лв. и положителен финансов резултат. За предходната 2015 г. фабриката явно работи добре, като отчита над 12% ръст на продажбите и 8 млн. лв. печалба. Предприятието произвежда основно носни кърпи, салфетки и тоалетна хартия и изнася две трети от продукцията си.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *