„Файненшъл таймс“: България не би могла да е по-добре, благодаря, че попитахте

„България нямаше как да е по-добре, благодаря, че попитахте.“ Това е заглавието на блог постинг в онлайн изданието на влиятелния бизнес всекидневник „Файненшъл таймс“.

Текстът описва ситуацията с банките от последните няколко дни и цитира позицията на японския холдинг „Номура“ от петък: „Българската банкова система е малко по-малка от средното, но структурата й е много сходна с тази в останалия регион. Общата нетна стойност на финансовата „дупка“, която правителството ще трябва да запълни, ако проблемът продължи, е около 6.4% от БВП, или 2.6 милиарда евро. На пръв поглед според нас положението с кредитния рейтинг на България е наред.“

Според холдинга обаче истинският проблем в България са продължителните протестни действия и неубедителните избори, довели до неуспешно технократско правителство, което от политическа гледна точка, изглежда, не може да направи много, за да овладее ситуацията. „Така че БНБ остава единствената способна на действие институция до следващите избори на 5 октомври (за които все още не е ясно, че ще са с ясен изход). Дотогава дестабилизационните сили ще имат още време за действие“, смятат японските финансови експерти.

„Ако ситуацията бъде овладяна, цялостните последици може да бъдат ограничени до кредитите. Притеснението обаче е каква ще бъде реакцията на банковата мрежа, до голяма степен с чуждестранни собственици, както и на местните вложители. Всеки по-мащабен опит за обръщане на депозитите в евро или пък изтегляне на капитали от банките може да застраши валутния борд, който беше е гарант за стабилност“, предупреждават от „Номура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *