Факти и цифри за обединението на Германия

От обединението на Германия изминаха 24 години. Вярно, че за този период беше постигнато много, но между Изтока и Запада все още има доста разлики. Ето каква е равносметката на свършеното от 1990 година насам:

През есента на 1989-та, по време на т.нар. понеделнишки демонстрации в Лайпциг, десетки хиляди скандираха „Ние сме народът!“. „Народът“ просто вече не искаше да живее в социалистическата система. През ноември 1989 падна Берлинската стена. На 3 октомври 1990-та пък Германската демократична република престана да съществува. ФРГ и ГДР бяха обединени в едно. В годините след Обединението основната цел на германската държава беше да се изравнят разликите в жизнените стандарти между Изтока и Запада. Какво е постигнато до днес?

Инвестициите

Според преценката на икономическия институт Ифо, между 1990 и 2010 година за развитието на Изтока са били вложени около 1,6 трилиона евро. Значителен дял от тази сума, приблизително 70%, са били предназначени за социални разходи. Това се е налагало поради факта, че след демократичните промени в Източна Германия стотици хиляди души останаха без работа или бяха предсрочно пенсионирани.

Инфраструтурата

За санирането на крайно изостаналата източногерманска транспортна инфраструктура са били инвестирани близо 40 млрд. евро, гласят данните на германското правителство. Построени са били общо 17 нови железопътни линии, шосейни и водни плавателни пътища. Само за сравнение: от 1990-та насам в 11-те стари федерални провинции са построени общо 1300 км. нови магистрали, в петте нови федерални провинции на Изток, които по територия са значително по-малки, са изградени 1000 км. магистрали.

Икономиката

Брутният вътрешен продукт (БВП) отразява стойността на всички стоки и услуги, които се произвеждат за една година. Докато през 1991-ва източногерманският БВП е съставлявал едва 43% от нивото на западния, през 2011 година е вече 71% от него. Производителността на труда пък в източните провинции представлява 80% от западното ниво. През 2012 германската икономика като цяло отбеляза прираст от 0,7%, докато тази в източната част Германия – само от 0,3 на сто. И още: в структурата на източната икономика преобладават малки и средни предприятия, но големи фирми почти няма. Сред трийсетте големи концерна с участие в борсовия индекс DAX няма нито един, чиято централа да се намира в Източна Германия.

Образованието

Изтокът има 30 университета и 55 специализирани висши учебни заведения. Дрезденският университет междувременно се числи към германските елитни университети. Качеството на източногерманските ВУЗ-ове и квалификацията на техните абсолвенти се смятат за равностойни на западните. 2,4% от БВП на източните провинции се инвестират в образованието, а в западните провинции става дума за 2,9%.

Експортната сила

През 2011 Изтокът е изнесъл стоки на стойност 77 млрд. евро. Според статистическите данни, това са 9% от целия германски експорт. Западът изнася десет пъти повече стоки – на обща стойност 787 млрд. евро.

Трудовата заетост

По данни на германската служба по заетостта, през 1992 година почти всеки трети източногерманец в трудоспособна възраст е бил безработен. От 2005-та насам нивото на трудовата заетост в Източна Германия нараства постоянно. Въпреки това безработицата в новите провинции, която в момента е на ниво около 10%, е почти двойно по-висока от тази в старите.

Доходите

Източногерманските заплати, които през 1990-та бяха около 50% от западните, междувременно са се покачили и са достигнали близо 80 на сто от надниците в старите провинции. Един начинаещ автомонтьор от Източна Германия днес получава около 1600 евро брутна заплата. Негов колега в западната част на страната изкарва 2000 евро. През 2012 средната брутна заплата в източните провинции е възлизала на 33 427 евро годишно, а в западните – 46 680 евро.

Работата и жените

Едно от нещата, по които Изтокът изпреварва Запада, е трудовото участие на жените. В източните провинции на пълен работен ден работят близо две трети от жените, а в западната част на страната – само половината. Излиза, че източногерманките работят повече от западногерманките, а освен това те работят и по-продължително.

Грижите за децата

И по тази точка новите федерални провинции изпреварват Запада. В Източна Германия почти всяко второ дете има осигурено място в детска градина или ясла, в Западна Германия – едва всяко пето.

Жилищната площ

Средният наем в Източна Германия възлиза на около 5 евро/кв. м. На Запад квадратният метър жилищна площ струва средно 7 евро. По данни от 2005 година, на Запад на човек са се падали средно по 46 квадратни метра жилищна площ, а на Изток – по 38. В наши дни тези проценти са се увеличили на 47 на Запад и 43 на Изток.

Десният екстремизъм

Студия на университета в Лайпциг е установила, че дясноекстремистките нагласи са най-често разпространени сред младите източногреманци и по-възрастните западногерманци.Обяснението на експертите за този феномен е, че и двете споменати групи на млади години са преживели краха на авторитарна система, което ги правело по-несигурни и по-агресивни.

Идентичността

„Германците все още нямат национална идентичност“, смята Егон Бар – близък съратник на канцлера Вили Бранд и основоположник на новата източна политика от 70-те години на миналия век. Според социалдемократа, „стената в главите на германците“ все още пречи за създаването на единна нация. Канцлерката Меркел обаче има по-различно мнение по този въпрос. По думите ѝ, различията между Източна и Западна Германия не са тема от дневния ред на по-младите поколения в страната.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *