ФБР разследва Tesla за измама

Разследването се води от прокуратурата в Сан Франциско, щата Калифорния, според източниците на изданието. ФБР проверя по-специално дали Тесла не е разпространявала невярна информация за производството на Model 3 и дали не е подвеждала инвеститорите за състоянието на компанията в началото на 2017 г.

Бизнес изданието уточнява, че следователите са активизирали дейността си през последните седмици, след като Tesla се споразумя с Комисия по ценните книжа и фондовите борси в САЩ по иска срещу него. Комисията твърдеше, че тя е подвела инвeститорите, тъй като не е бил осигурил сумата от 25 до 50 млрд. долара, която би била необходима за изпълнението на операция по изтеглянето на компанията от борсата, планирана от него, информира economic.bg.

След като първоначално отхвърлиха обвиненията на Комисията, шефът на компанията Илон Мъск лично и Tesla се съгласиха да платят общо 40 млн. долара глоба за уреждане на въпроса, без да признаят или отрекат нарушението. Освен това Мъск прие да се откаже от председателския пост в съвета на директорите за най-малко три години като част от съдебното споразумение, макар че може да остане главен изпълнителен директор на компанията, която се превърна в негов синоним.

В четвъртък Тесла отчете печалба за първи път от две години, приключвайки положително третото тримесечие, което бе белязано от разследване за измама срещу Мъск.

Той обаче изпълни обещанието си да изведе на печалба електромобилопроизводителя, след като успя да увеличи производството на първата електрическа кола, предназначена за масовия пазар Model 3.

Чистата печалба на компанията е била 311.5 млн. долара за периода юли-септември спрямо загуба от 619 млн. долара за същия период миналата година. Това е едва третият път, в който Тесла отчита тримесечна печалба за осемгодишната си история като публично търгувана копания.

Значителното нарастване на производството на Model 3 е причината за този положителен пробив. Увеличаването на производството и печалбата са двете неща, които Мъск обеща да се случат в началото на август.

Котировките на акциите на Tesla скочиха с 13% до 326.12 долара, след като бяха обявени тези резултати.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *