Фед отново пуска печатницата

Банката започва „трети кръг“ на вливане на пари в икономиката чрез изкупуване на ипотечни облигации, като средният размер на покупките възлиза на 40 млрд. долара на месец.
В четвъртък еврото премина прага от  1,30 долара, вследствие на съобщението за нови мерки.
Федералният резерв обещава също да поддържа основния си лихвен процент, който е почти нулев от повече от три години и половина, на „изключително ниско“ равнище поне до средата на 2015 г., ако е необходимо.
Това се очакваше, но известен брой анализатори се съмняваха, че Фед ще се реши да се впусне в нова фаза на „количествено омекване“ като печата пари, за да финансира покупките. От есента на 2008 г. Фед инжектира по този начин 2 300 милиарда долара във финансовия кръговрат.
Тази политика е много критикувана в САЩ от републиканците, които я обвиняват, че саботира долара, а в чужбина от нововъзникващите силни икономики, които я упрекват, че създава дестабилизиращи капиталови потоци.
Тя има своите критици и сред някои от ръководителите на Фед, според които тя рискува да предизвика трудна за овладяване инфлация и да усложни връщането към нормална валутна политика.
Въпреки това, Комисията за валутна политика смята, че като се комбинират със сегашните покупки и продажби на облигации на финансовите пазари, новите покупки на активи ще „упражнят натиск надолу върху дългосрочните лихвени проценти, ще подкрепят пазара на заеми за недвижимости и ще допринесат за цялостното намаляване на напрежението във финансовата сфера“.
Съзнавайки границите на тези мерки, Бен Бърнанки посочи, че те не са „панацея“ за проблемите на американската икономика.
Тъй като обаче Конгресът е абсолютно блокиран от неспособността на демократите и републиканците да се споразумеят по бюджетните и икономически въпроси, Фед е единствената, която разполага с необходимите средства за действие.
Американската централна банка също така коригира нагоре предвиждането си за икономическия растеж на САЩ през 2013 г., но продължава да разчита на все още твърде бавния спад на безработицата за тази година, съобщи АФП.
Според Комисията за валутна политика на Фед, реалното повишение на американския БВП ще бъде между 2,5 и 3% годишно през четвъртото тримесечие на 2013 г. В предишните си предвиждания, публикувани през юни, валутната комисия посочваше растеж между 2,2 и 2,8%.
Въпреки предвижданото от нея ускоряване на растежа за 2013 г., Фед запазва и мрачни предвиждания за безработицата. Според нея, тя ще достигне средно 8-8,2% през третото тримесечие на 2012 г. и между 7,6 и 7,9% година по-късно, или с други думи – все още доста далеч от пълната заетост, която според нея съответства на безработица между 5,2 и 6,0%.
Комисията, която съобщи за нови ликвидни инжекции във финансовия оборот в подкрепа на заетостта, понижи предвижданията си за 2012 г. на 1,7-2,0% (срещу 1,9-2,4% преди).
За тази година Фед е по-песимистична от Белия дом, който съобщи през август, че разчита на годишен растеж от 2,6% през четвъртото тримесечие, което би довело до повишаване на БВП на годишна база от 2,3%.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *