Фейсбук спря изкуствения си интелект

Специалистите на Facebook  „дръпнали шалтера“ на своя изкуствен интелект, защото той самоволно създал собствен език и започнал да го използва, съобщава Digital Journal.
Системата трябвало да подобри разговорите на ботовете в Messenger.  Софтуерните инженери трябвало да проведат множество тестове, за да могат ботовете да проумеят по-добре човешката комуникация в интернет.

При един от тестовете специалистите пуснали два бота, захранвани от изкуствения интелект да си „говорят“ един с друг по предварително зададен сценарий.

Скоро обаче нещата излязли извън контрол – сценарият не само бил нарушен, но изкуственият интелект развил свой собствен език.

Единият бот, наречен Боб“ комуникирал с друг бот, наречен Алис, а изведнъж разговорът между тях станал доста странен.

„Аз мога и всичко останало“, заявил Боб.

„Топките имат нула за мен, за мен, за мен, за мен“, отговорила Алис.

Инженерите първоначално сметнали това за бъг. А изкуственият интелект бързо намерил начин да възстанови нормалната комуникация и да я подобри… като се отърве от английския език, информира 19min.bg. Скоро ботовете започнали да комуникират много бързо на нов език помежду си, а той бил напълно неразбираем за хората. Инженерите се притеснили от това неочаквано развитие на ситуацията и изключили интелекта.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *