Финансовите балони, защо винаги ще ги има?

Финансови балони винаги е имало и ще има. Причината – човешката психика е устроена така, че създава ползотворна среда за такива.Първият балон е този с лалетата в Холандия – мания от 17-ти век, която е приключила катастрофално за инвеститорите. Следват редица подобни, за да стигнем до «интернет-балона“ от 90-те години, както и имотния балон от началото на настоящия век.

Специалистите обясняват този феномен с факта, че поради същността на финансовите активи, за да се предпази от балони, всяко едно поколение трябва да изпита поне един такъв на гърба си.

Когато става въпрос за истински стоки е относително лесно да се вземе решение дали имате нужда от тях или не. Въпросът се свежда до склонността на потребителя да закупи стоката. На финансовите пазари от друга страна, цената на активите се формира не от това какво биха платили те за този род активи, а по-скоро от това колко биха платили останалите участници. Съществува схващането, че дори и да си купите нещо скъпо, винаги можете да намерите някой друг, който да плати повече. От тук идва и същността на балоните.

При надуването на балоните въз основа на поскъпването на един актив, винаги дори и до неразумни размери, купувачът очаква, че ще може да спечели от това, дори и фундаментално да е наясно, че активът е твърде скъп. Балоните се формират основно от желанието на хората да купуват евтино и да продават скъпо. Ако приемем, че водещите фактори при търговията сред трейдърите са страх и алчност, то в основата на формирането на балоните стои алчността.

Когато тези, които търгуват на финансовите пазари наблюдават силното поскъпване на един актив или надуване на балона, голяма част от тях започват да изпитват дискомфорт от това, че са изпуснали тренда. Някои от тях купуват дадения актив дори и на високи цени, с идеята да реализират доход от това, което е на мода. Колко ще продължава надуването на един балон зависи от много фактори. Сред тях са мащабът и модата на актива, за който става въпрос, както и цикъла на икономиката, които могат да подкрепят или да действат срещу надуването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *