Финансовите министри от еврозоната: Не се страхувайте за еврото

Финансовите министри на страните от еврозоната защитиха еврото, като рано тази сутрин излязоха с общо изявление, че то е валута, заслужаваща доверие. Това се случи след вчерашното пропадане на единната валута до най-ниското й ниво спрямо американския долар за последните четири години.
Финансистите имаха среща, която продължи до късно тази вечер, а общото им становище дойде рано тази сутрин. Неговата цел е да се въздейства по посока намаляване на страховете, които разтърсват финансовите пазари през последните седмици, коментира АР.
Основните опасения на инвеститорите са свързани с големите съкращения на разходите в еврозоната, които се правят за ограничаване на задлъжнялостта. Това може да доведе до забавяне на растежа, което да дойде на фона на увеличаване на инфлацията заради програмите за увеличаване на ликвидността в еврозоната.
Заради тези страхове еврото падна до най-ниското си ниво спрямо долара от април 2006 година досега вчера, а златото продължи да поскъпва, тъй като за инвеститорите то има статут на спасителен остров в моменти на криза.
Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяви увереността на всички 16 министри в бъдещето на еврото.
„Вярваме, че еврото е валута, на която може да се вярва“, посочи той, представяйки общото становище. „Ценовата стабилност бе управлявана успешно в продължение на 11 години, така ще бъде и занапред. Това е важна характеристика на еврото и основен актив за инвеститорите“, заяви Юнкер.
Срещата на финансовите министри от еврозоната се проведе ден преди заседанието на финансовите министри на всички 27 страни членки на ЕС. На нея се очаква да бъде постигнато съгласие по новите правила за регулиране на хедж фондовете.
Днес се очаква страните от ЕС и МВФ да изпратят първите 20 млрд. евро от спасителната помощ за Гърция. От тази сума 14,5 млрд. евро ще бъдат от страните от ЕС, а 5,5 млрд. евро – от фонда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *