Фирми за авточасти търсят цехове у нас

Фирми, произвеждащи компоненти за автомобили, търсят промишлени помещения, за да пуснат свои мощности в България. Това твърдят брокери от агенциите за недвижими имоти. През последните 2 години 56% от откритите чуждестранни производства у нас са свързани с този сектор.

Според Верка Петкова от Colliers вече има

много запитвания от чужденци за големи площи

от 5000, 7000 или 9000 кв. м. “Немалко от тези производители гледат към България”, казва тя и уточнява, че поне 3 от тези фирми са от световноизвестни марки.

“Остава голям интересът към автомобилния сектор”, казва Михаела Лашова. изпълнителен директор на Forton. “Други високотехнологични фирми отново гледат към България. В началото на 2014 г. също имаше голям интерес от страна на инвеститори да влязат у нас. Банковата и политическата криза обаче ги стресна и процесът се забави. От първите дни на януари много чужди компании вече оглеждат български активи и нови локации”, поясни тя.

Според Лашова чужденците търсят райони с висока безработица и държавни стимули. По думите й те първоначално се интересуват от големи търговски обекти, които се губещи или вече са затворени и искат да ги преустроят на производствени помещения. “Има търсене на различни по-големина площи – от 4000 до 60 000 кв. м. Гръцка фирма вече обяви

намеренията си да произвежда лодки у нас

добави шефката на For­ton.

Верка Петкова от Colliers казва, че чуждите предприемачи търсят и стари цехове и заводи, като смятат с малко преустройство, за около 18 месеца, да ги направят подходящи за дейността си. По думите й нерядко старите производствени бази се купуват, за да се построи нещо ново на тяхно място, но това отнема поне около 2 години.

“Изборът на район за инвестиция зависи от вида на производството”, казва Петкова. “Там, където трябват инженери, се предпочитат големи градове с традиции и наличие на повече инженери като Пловдив и Русе. “При използването на неквалифицирани кадри се търсят райони с висока безработица и където държавата осигурява данъчни или други облекчения на бизнеса. В момента най-голям

интерес към България има от фирми от Европа и Турция

Не бива да забравяме, че за привличане на инвеститорите се конкурираме с повечето съседни страни и с Македония и Сърбия. Те са извън ЕС и това им дава възможност да дадат допълнителни облекчения, които ние като страна от Общността не можем да си позволим”, добавя Петкова.

31% от запитванията са от Германия

Търсенето на складове и цехове у нас продължава да е главно от компании от леката промишленост и от логистични оператори. Голям е интересът и от страна на производители на компоненти за автомобили и електроника.

31% от интереса се пада на фирми от Германия, 19% – от Турция, 13% – от Швейцария. Тенденция в Западна Европа, която все повече набира сила, е връщането на производствата в периферията на Стария континент, в частност – Югоизточна Европа. Търсят се оптимални сценарии, за да се изнесат отново, но този път в близост до компанията майка. Когато изместването на бизнес касае трудоемки производства, подобни инвестиции все по-често започват да се насочват към Югоизточна Европа в търсене на оптимални разходи за труд и транспорт.

Високата активност в сегмента води до лек спад на свободните площи в София през 2014 г. с 2% спрямо втората половина на 2013 г., отчитат от Colliers. От юли-декември усвоените площи достигат 22 600 кв. м.

Наемите в първокласни цехове и складове в столицата остават без съществена промяна за периода от около 3,8 евро на кв. м. на месец, а второкласните – около 2,5 евро на кв. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *