Фондът за гарантиране на влоговете връща част от заема си

В началото на идната седмица фискалният резерв ще порасне с над 1 млрд. лева. Тогава Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще върне част от заема, който получи от бюджета заради фалита на КТБ.

ФГВБ ще погаси предсрочно 1.145 млрд. лева от държавната помощ, съобщи вчера Министерството на финансите. В края на 2014 г. хазната осигури „до 2 млрд. лева“, за да може фондът да изплаща гарантираните депозити на клиентите на КТБ.

Погасяването на дълга към хазната обаче е за сметка на нови заеми. Фондът за влоговете ще използва за целта кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Световната банка – съответно 298.5 млн. евро и 250 млн. евро. И двата заема са държавно гарантирани – тоест отново бюджетът е ангажиран. Само 72.227 млн. лева са собствени средства на фонда.

Според договора от края на 2014 г. държавата отпусна на фонда до 2 млрд. лева при 2.95% годишна лихва, плащане на годишни вноски на всеки 15 април и срок на издължаване април 2020 г., като е предвидена и опция за преждевременно изплащане на заема. На практика фондът е усвоил 1.675 млрд. лева, така че, след като направи голямото плащане в понеделник или вторник, ще остане да дължи на бюджета 530 млн. лева, които също може да бъдат изплатени по-рано. Тази сума е главница, а върху нея ще продължат да се начисляват лихви. Само за 2015-2016 г. фондът за влоговете е платил на държавата почти 66 млн. лева лихви. МФ не посочва какви са лихвите по заемите от двете международни банки, но се предполага, че са по-ниски от въпросните 2.95% за помощта от бюджета.

Предсрочно погасените 1.145 млрд. лв. остават на разположение във фискалния резерв, като в средносрочен план могат да се използват за погасяване на други задължения, посочва МФ.

 

 

 

 

 

 

financebg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *