Фон дер Лайен: ЕС обмисля идеята за общи „коронаоблигации“

Европейската комисия е готова да разгледа възможността да подкрепи идеята за емитиране на общи дългови книжа в еврозоната, за да помогне на блока да преодолее огромното икономическо въздействие от коронавирусната пандемия“, заяви в петък нейният председател Урсула фонд дер Лайен, съобщи Ройтерс.

„Ние разглеждаме всички финансови инструменти и каквото може да ни помогне, ще бъде използвано“, посочи тя пред германското радио Deutschlandfunk.

„Това се отнася и за т.нар. „коронаоблигации“ (coronabonds). Ако те помогнат и ако са правилно структурирани, ще бъдат използвани“, допълни тя.

Коментарите й са факт, след като това предложение беше направено от Италия.

Резултат с изображение за „Фон дер Лайен ЕС“

Премиерът на Италия Джузепе Конте – страната, където починаха най-много от вирусната пандемия по света, призова за специални „коронавирусни облигации“, или европейски гаранционен фонд, за да се помогне на държавите от ЕС да финансират здравните разходи и спасителните икономически програми.

Ройтерс напомня, че най-голямата икономика в блока – Германия се противопостави на емитирането на общи дългови книжа в еврозоната в разгара на финансовата криза през 2008 г., която доведе единната валута до ръба на колапса.

Резултат с изображение за „ЕС“

Попитана за предложението на Конте за съвместни облигации, Меркел каза по-рано тази седмица, че министрите на финансите в еврозоната обсъждат мерки в подкрепа на техните икономики, но не са достигнали до окончателни заключения. Германският финансов министър Олаф Шолц пък посочи, че държавите членки с по-високи нива на дълга трябва да имат фискална свобода за пакети от стимули.

Фон дер Лайен каза: „Същото се отнася и за правилата за дълга – ние ги разхлабваме, така че държавите да имат всяка възможност да използват финансови ресурси. Обмисляме всичко – всичко, което помага в тази криза, ще бъде използвано, защото ще подкрепим икономиката без всякакво съмнение“.

Комисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони посочи в петък, че  Европейският механизъм за стабилност (ESM), известен като спасителният фонд на еврозоната, ще бъде в най-добрата позиция за издаване на подобни „корона облигации“, необходими за финансиране на спешните мерки.

Резултат с изображение за „ЕС“

Облигациите „са пазарни операции и трябва да бъдат лансирани от финансови структури. Най-подходящият е ESM“, заяви Джентилони пред RAI Radio 1.

Той добави, че все още няма решение, но „дискусиите трябва да продължат“.

Идеята за „корона облигации“, емитираните от ESM, има и подкрепата на някои политици от  Европейската централна банка, посочи източник на Ройтерс.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *