Франция екстрадира бившия диктатор Мануел Нориега в Панама

Самолетът на испанската авиокомпания „Иберия“, с който беше докаран 77-годишният Нориега, кацна на панамското летище Токумен вчера вечерта, цитира агенциите БТА.
Бившият диктатор беше откаран до затвора „Ел Ренасер“, намиращ се на 40 км от столицата, с автомобил, а не с хеликоптер, както първоначално беше обявено, предаде Франс прес. Хеликоптер наистина чакаше на летището, но той беше използван за заблуда, в рамките на впечатляваща операция за обезпечаване на сигурността на Нориега.
При операцията бяха използвани два автомобила, които пристигнаха в затвора на няколко минути интервал, ескортирани от десетки тежковъоръжени маскирани полицаи. От всеки автомобил слезе човек на инвалидна количка, с покрито с качулка лице. Никой не знаеше кой от двамата е Нориега. Целта на операцията е „да се предотврати атентат“, заяви министърът на вътрешните работи Роксана Мендес, която увери десетките събрали се пред затвора журналисти, че Нориега действително е влязъл в затвора, придружаван от прокурора Хосе Прадо и личния си лекар.
Според правителството на Панама в затвора бившият диктатор, въпреки преклонната си възраст, ще бъде държан в обикновени условия. „Той ще бъде в самостоятелна килия, без излишества, при същите условия като обикновените затворници“, заяви правителствен говорител, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Нориега, който управляваше Панама от 1983 до 1989 г., не е бил в родината си от близо 22 години. Последните 20 години той прекара в затвори в САЩ и Франция, където беше осъден за трафик на наркотици и пране на пари. Панамското общество спокойно реагира на връщането на бившия диктатор, отбелязва руската агенция.
На летището не бяха организирани митинги нито от негови противници, нито от привърженици. В града също не се наблюдаваше особено вълнение. Демонстрация проведоха само членове на „Гражданската група“ – обединения, които през 80-те години са се борили срещу диктаторския режим. Около затвора Нориега го качаха десетина души, които викаха, че той трябва да плати за престъпленията си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *