Франция призовава ЕС за въвеждане на общи правила за виртуалните валути

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви в петък, че Европейският съюз трябва да въведе общ набор от правила за управление на виртуалните валути (криптовалути), които в момента са регулирани основно на национално ниво.Франция призовава ЕС за въвеждане на общи правила за виртуалните валути.

Пристигайки на срещата на министрите на финансите на ЕС в Хелзинки, Льо Мер заяви, че е необходима „обща рамка“ за цифровите валути на 28-те държави-членки на съюза и повтори своята опозиция по отношение на развитието на криптовалутата „Либра“ на компанията „Фейсбук“ в Европейския съюз.Франция призовава ЕС за въвеждане на общи правила за виртуалните валути.

Той също така призова за създаването на европейска „публична цифрова валута“, без обаче да даде повече подробности,информира technews.bg.

От своя страна, френското министерство на финансите заяви в петък, че Франция и Германия са се договорили да блокират криптовалутата Libra на социалната мрежа Facebook. В съвместно изявление правителствата на двете страни подчертаха, че нито едно частно лице не може да иска парична власт, която е неразделна част от суверенитета на нациите.

По-рано френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че новата криптовалута на Facebook не трябва да функционира в Европа, поради опасения относно суверенитета и наличието на постоянни финансови рискове.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *