Ф-16: модел като на Флинтстоун или за колко глупави ни мислят?

Но ако си спомним за провалената сделка със САЩ за покупката на 24 изтребителя Ф-16, по-голямата част от цената от 1.3 милиарда долара бяха за обучение на пилоти (около 400 милиона долара), а около 820 милиона долара за планиране, обучение на техници и закупуване на въоръжение. Важно е да се отбележи, че щеше да се наложи и подмяна на цялата инфраструктура на румънските ВВС и това е понеже Румъния никога не е използвала Ф-16.
Всъщност се оказва, че сумата от 820 милиона долара трябва да бъде похарчена независимо от това какъв тип Ф-16 изберем: нов, стар или от авиационния музей в Холандия или Португалия – все едно и също е! Така или иначе ще похарчим тези пари, така че за каква изгодна сделка говорим?
Дали ще купим нови Ф-16 или стари от Португалия или Холандия, които са дори по-стари и в по-лошо състояние от американските, ни е нужна същата инфраструктура и същото обучение на пилоти. Техниците най-вероятно ще бъдат изпратени за обучение в някой американски музей, за да научат повече за Ф-16 блок 15, който е създаден, когато майките им още са ходили на училище. Купуваме самолет, който е много по-зле от МиГ-21 „Лансер”. Затова питам – какво правим?
Разходите за пилотите, техниците, инфраструктурата са стотици милиони и цената на самия самолет е най-маловажният финансов критерий. Американците предложиха Ф-16 блок 25 за 20 милиона долара. 24 самолета x 20 милиона = 480 милиона, а останалите 820 милиона ще похарчим така или иначе. Това означава, че дори да купим старото желязо на Холандия, което не трябва да правим, или по-нормалните самолети на САЩ, все така ще трябва да платим 820-те милиона долара за пилоти, техници, инфраструктура и въоръжение.
И какво всъщност ще сме спестили?
Писал съм, че не парите, а глупостта на някои хора е проблемът и ето че сега имаме доказателство. Купуваме самолети като на Флинтстоун, но плащаме за тях като че ли са Ф-16 Блок 25, модернизиран до стандарта на блок 50/52!
Но да кажеш, че спестяваш и нямаш пари за нови самолети, когато Сааб предлага 24 чисто нови изтребителя за 1.3 милиарда, а САЩ предлагат 24 броя Ф-16, които са много близо до блок 50, означава, че или си най-глупавият кроманьонец или има нещо друго. В ерата на Чаушеску за нещо такова се плащаше с 12 куршума в черепа!
Това не може да се нарече глупост! Ако аматьорите по разни форуми знаят какво трябва да бъде закупено като техника, а правителството казва нещо подобно тогава това не е просто глупост, това е държавна измяна!
Не съм обсебен от идеите за световна конспирация или спиритуализъм, но ако някой може логично да ми обясни този избор, ще си променя позицията!

  “ Румъния милитари“ – сайт и блог за новини в областта на отбраната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *