Хамънд: Кралството да защити своите интереси

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд заяви, че Обединеното кралство трябва да се съсредоточи върху защитата на работните места и икономиката в навечерието на преговорите с Брюксел с Европейския съюз.  Според него Обединеното кралство „трябва да даде приоритет на защитата на работните места, защитата на икономическия растеж и защитата на просперитета“. Той заяви, че Тереза ​​Май е изложила желания резултат още в речта си в Ланкастър Хаус през януари тази година. Неговото мнение е,  че Великобритания ще предприеме „прагматичен“ подход към преговорите.
Филип Хамънд трябваше да изнесе реч в „Мейсън хаус“ в Лондон в четвъртък и имаше предварителни спекулации, че тогава той ще изложи визията си за „мек“ брекзит – което би могло да означава, че Обединеното кралство поддържа по-тесни връзки с единния пазар И евентуално да остане в рамките на митническия съюз. Речта обаче беше отменена след трагедията на при пожара на жилищната 27-етажна сграда „Гренфел тауър“ в Западен Лондон.
В изказване пред срещата с други лидери на ЕС в Брюксел в петък министър  Хамънд заяви: „Ние изяснихме много ясно желания резултат: това се видя в речта на премиера в Ланкастър и в писмото по член 50, което изпратихме“.
„Но това е за условията за преговорите и докато влизаме в тази тема, моята ясна позиция и аз вярвам, че мнението на мнозинството от хората във Великобритания е, че трябва да дадем приоритет на защитата на работните места, защитата на икономическия растеж и защитата на просперитета при влизането ни в тези преговори.  И да ги изведе напред…
В речта си в „Ланкастър хаус“ Тереза  Мей заяви, че Обединеното кралство няма да остане член на единния пазар. Тя каза и това: „Също така е ясно, че нито една сделка за Великобритания не е по-добра от лоша сделка за Великобритания“.
Г-н Хамънд заяви в петък: „Мога да потвърдя, че когато влезем в преговорите през следващата седмица, ще го направим в дух на искрено сътрудничество, като се вслушаме в прагматичен подход към намирането на решение, което да работи както за Обединеното кралство, така и за Европейския съюз. “

Веднъж вече излезе спекулацията, че британският министър на финансите Филип Хамънд ще се опита да убеди правителството да се насочи към по-мек брекзит, което би оставило Великобритания в митническия съюз на блока, писа тогава вестник The Times. Хамънд вярва, че министрите трябва да преосмислят своето решение да се стремят към напълно независима търговска политика, съобщават няколко източника.

Според високопоставен член на торите след ужасните резултати от изборите някои от членовете на кабинета искат да „гарантират постигането на много различни отношения с ЕС“. „Съществуват много притеснения, че те променят Брекзит“, допълни източникът.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *