Хартиени /засега/ брадви за народните представители

Координаторът на световната организация WWF Константин Иванов обясни символността на инициативата. По думите му брадвите могат да бъдат използвани от народните представители по два начина – единият е да сложат край на корупционните схеми, свързани с унищожаването на българските гори, или да гласуват промените в предложения Закон за горите. Второто ще довече до изсичането на българската природа, поясни Иванов пред БГНЕС.
Промените в законопроекта ще позволят отдаването без конкурс, на скандално ниска цена и в безсрочен план на държавни гори за застрояване от частни предприемачи. Частните гори, които са с големина до 20 декара, ще могат да бъдат изсичани при по-леки и улеснени условия, което по думите на Иванов значи, че всеки, който пожелае това, може да го направи без проблем. Горите с такава големина са общо 3 милиона декара и формират близо 3% от територията на страната.
Иванов заключи с това, че сегашните мерки на правителството спрямо горите са по-зловредни от заменките на гори по време на управлението на Тройната коалиция. Във връзка с това не е учудващо, че депутати от различни парламентарни групи са се обявили срещу промените, които този законопроект предвижда. През следващите дни ще има нови протести в София и други ключови градове, които да продължат традицията, подета от няколко месеца насам.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *