Хибридното пазаруване чука на вратата

Хибридното пазаруване се осъществява с преплитане на тенденциите на бурно развитие на онлайн търговията и търсенето на иновативна визия за промяна на традиционната офлайн среда, при което двете си взаимодействат по много интересен начин. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.  Според него хората търсят по-скоро хибридния модел. Те виждат, че наред с големите предимства, онлайн пазаруването има и известни недостатъци, като например рискът от разминаване между представянето на стоката и нейните реални характеристики, което е сведено до минимум при пибридното пазаруване. „Виждате нещо на екрана, имате право да го върнете, обаче то идва при вас и може да има разочарование от това, че не съвпада напълно с Вашите очаквания”, посочи Маргаритов. По тази причина клиентите предпочитат да набележат нещо, но да имат възможността да отидат на място да го видят, да го изпробват и тогава да решат дали да купят.

Маргаритов обърна внимание и на това, че „в съвременния пазар е налице огромно предлагане и когато говорим дори само за една продуктова група, може да има много разновидности на тази стока – различни функции, многообразие в самата функционалност на стоката” и хората искат да се убедят, че тя ги притежава. Именно затова е важно е също и да имат възможността да тестват тази стока в т.нар. „зони за тестване”, които са характерни и за хибридното пазаруване.

Председателят на КЗП изрази мнение, че за т.нар. милениум поколение златното сечение между качеството и цената е определящо, а не само едно от двете. „Хората са информирани и могат да изберат най-добрата оферта от своя гледна точка”, посочи той и добави, че това движи развитието на пазара. „Виждаме, че в кампаниите на търговците все по-често вниманието на потребителите се цели да бъде привлечено именно от технологиите, от това, че дадената стока в най-голяма степен отговаря на съвременното развитие на техниката и на пазара изобщо”, допълни Маргаритов.

Хората в динамична среда нямат време за губене в редене на опашки или излишни разговори с консултанти, а искат да отидат, да не търсят място за паркиране, да получат точна и ясна информация за продуктите и покупката, каза Маргаритов. Той припомни, че с цел пестене на време в началото на тази година в Сиатъл отвори врати магазин, от който клиентите могат да пазаруват посредством мобилно приложение, като добавят и вадят стоки от своята кошница, които се сканират автоматично и заплащането става става директно чрез банковата карта. „Това е подход, при който хем се използват елементи от онлайн търговията и сте облекчени от гледна точка на това, че не чакате на опашка, хем всичко е проследимо и няма как да бъдете излъгани и в цената.

Същевременно влизате в търговския обект и имате възможност да изберете съвсем пълноценно от целия наличен асортимент”, коментира още председателят на КЗП и отбеляза, че това са моделите на бъдещето. По думите на Маргаритов, ако консултантите бъдат заменени от изкуствен интелект, възможно предимство е, че субективният фактор ще бъде лимитиран. „Нерядко ние сме получавали оплаквания от потребители, че са заблудени от консултанти, защото дадена информация им е представена невярно или им е била спестена. Нещо, което много трудно може да стане, ако консултантът е робот. Остава голямото предизвикателство нормативната уредба и дейността на контролните органи да бъдат адаптирани към тези иновативни тенденции”, завърши той.

И ето няколко примера от близките години по света

В партньорство с Lowe’s Innovation Labs, Fellow Robots и Singularity University, търговската верига за стоки за дома Orchard започна тестове на автономни роботи, за да установи как новите технологии могат да подобрят обслужването на клиентите в търговските обекти. Четири робота OSHbot са на разположение на клиентите в магазин от веригата в Сан Хосе, Калифорния и им помагат да се ориентират по-лесно и по-бързо при избора на стоки.  Те са снабдени с екран, чрез които клиентите могат да проучат и изберат желан продукт и ако е наличен в магазина, роботът ги отвежда до него. Основен това имат и вградена камера, която им позволява да сканират и идентифицират предмети. Клиентите също така могат и да разговарят с роботите – те разбират английски и испански.

От друга страна онлайн банкирането и мобилните финансови услуги вече поставят под въпрос работата на много банкови служители. Те ще имат нова конкуренция в лицето на робота NAO. Той ще започне работа в една от най-големите банки в света – японската Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, съобщават CNN Money и Wall Street Journal. 58-сантиметровият NAO може да отговаря на въпросите на клиенти за услугите на банката на 19 езика. Освен това той ще може да разчита и анализира израза на лицето и тона на гласа на клиентите, което банката планира да използва за разработване на нови финансови услуги в бъдеще. Първоначално като хибридно обслужващ служител  NAO ще бъде пуснат пробно в част от клоновете на банката през пролетта, но ако клиентите останат доволни, роботи ще се появят в повече офиси.

NAO е разработен от френската компания Alderbaran Robotics – собственост на японския телекомуникационен и технологичен гигант Softbank. Той струва около 8 хил. долара и досега е бил използван основно в училища и изследователски институти.

Хуманоидни роботи  обслужват клиентите на магазините за кафе на Nestle в Япония, става ясно от съобщение на мултинационалната компания.  Nestle планира да „назначи” общо 1000 робота Pepper за продавачи до края на 2015. За първи път в магазини ще се използват толкова много роботи, посочват от концерна.  Pepper е първият робот в света, който може да разчита емоциите на човек като сканира изражението на лицето, езика на тялото, думите и интонацията му. Той е разработка на френската компания Aldebaran Robotics и японската фирма майка Softbank. Висок е 121 сантиметра и тежи 28 килограма. Роботите, които ще бъдат „назначени“ в магазините на Nestle в Япония, ще разясняват характеристиките на различните продукти, ще общуват с клиентите и дори ще ги забавляват. Ако срещу себе си забележат тъжен клиент например, те са способни да го развеселят като му пуснат музика, танцуват или разкажат виц. От Softbank възнамеряват да стартират масово предлагане на робота на цена 1 400 евро.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *