Хиляди германци и руснаци сменят Египет и Тунис с България

Все още е рано да се прогнозира какъв ще бъде краят на сезона, но резултатите едва ли ще паднат под прогнозите за 15-20% ръст на туристопотока.
Високата заетост на хотелите ще им гарантира и по-добри печалби въпреки новия туристически данък и повишените цени на храните и електроенергията.
Причините за този джакпот са две – засилването на интереса към нашата страна след размириците в Египет и Тунис и възстановяването на европейските икономики. Заради военните конфликти в Северна Африка, преките туристически конкуренти на Египет и Тунис ще отчетат значителни печалби. В началото на годината туроператорите връщаха парите за направените резервации през февруари-март и спряха да продават пакети за тези две дестинации.
Калин Сутев, представител на германския туроператор ITS за България, коментира, цитиран от в. „Пари“, че Черноморието не е „заместител“ на екскурзия до пирамидите или почивка в Сус и Хамамет (Тунис) на брега на Средиземно море. Въпреки това хилядите германци, британци и руснаци, които няма да могат да отидат там тази година, се насочват и към България. Едно от обясненията е, че капацитетът в Турция междувременно вече се запълни почти 100%, а друго – тук все още е сравнително евтино за чужденците. Миналия месец TUI прогнозира четирикратно увеличение на руския пазар.
Около 15-20 на сто повече туристи ще почиват в хотелите по Добруджанското Черноморие през новия сезон спрямо миналото лято, сочат данните и на председателя на регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, предаде БТА. По думите му има ръст в записванията от Румъния, като туристи ще пристигнат още за Великден, но повечето от резервациите са за т. нар. къси почивки от по два-три дни. Димитров също изтъкна, че повече летовници се очакват и от Германия и Русия, преориентирали се от средиземноморски дестинации заради кризата в Египет и Тунис. Ваканционните селища ще посрещнат и летовници от Полша, Македония, Словакия и други страни.
Според Димитров повечето българи правят по-рано заявки за почивка след въвеждане на изискването да планират отпуските си до 31 март. Резервациите за юли и август са почти изчерпани, целта е активният сезон да започне през юни и да продължи поне до края на септември, поясни председателят на браншовата асоциация.
Цените на пакетите за почивка се запазват на равнището на 2010-а въпреки промените в ДДС, защото договорирането на хотелската база стана още през миналата година, посочи още Димитър Димитров. Той допълни, че за новия сезон се очаква да бъдат наети поне с 10% повече кадри поради ръста в записванията и надеждата сезонът да бъде удължен.
Тази година българите да не разчитат на оферти в последния момент, защото се очаква курортите да бъдат доста заети заради завишения интерес на чужденци, предупреди миналия месец председателят на Съюза на собствениците в „Слънчев бряг“ Елена Иванова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *