Холандия с твърда позиция срещу приемането ни в Шенген

Холандия продължава да отстоява твърда позиция срещу приемането на България в шенгенското пространство, стана ясно след посещението на външния министър Стеф Блок в София.Холандия с твърда позиция срещу приемането ни в Шенген.

Резултат с изображение за холандия шенген

„Впечатлен съм от охраната на границата, но има още една част, свързана с граничния контрол. Как се справя правителството с корупцията, контрола на трафика на хора и има ли допълнителни системи за това. Нужен е допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система“, заяви той на обща пресконференция с българската си колежка Екатерина Захариева в Министерския съвет.

България от години е изпълнила техническите изисквания за членство в зоната за свободно пътуване и усилията на правителството са да се присъединим поне частично – само по въздух и вода, информира в.24часа.

„Ние разбираме, че искате да влезете в Шенген, но се надявам, че вие ще разберете, че народът на Холандия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава, и трябва да е уверен, че ще има силен и стриктен контрол без компромиси, преди да приемем България в Шенген“, категоричен бе Блок.

„Винаги има място за подобрения, но ние не само охраняваме добре външната граница на ЕС, но и разследваме и трафика на хора“, категорична бе в отговор Захариева. Тя даде за пример, че само тази година има 100 случая на разследване на трафиканти. „Надявам се скоро Холандия да вземе решение в полза на България“, каза вицепремиерката.

Блок се срещна и с премиера Бойко Борисов. Присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова, заявил му премиерът. Той обяснил, че страната ни очаква подкрепа и за кандидатурата ни за седалище на Европейския орган по труда.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *