Хонг Конг ще тества проекти за „умен град“

Хонг Конг обяви, че скоро ще се проведат тествания по цели четири проекта, свързани с концепцията за „умни градове“. Тези изпитания ще се проведат в автономната територия в Източен Коулун.

Страната ще предприеме тестовото въвеждане с цел да се определи дали ще бъдат практични и полезни, ако във бъдеще бъдат приложени като постоянни решения за градската среда. Проектите включват мобилно приложение, което ще улесни пешеходците да се разхождат в Източен Коулун, като се предвижда също така да се интегрира в това приложение пешеходен трафик, както и да се интегрира вътрешен и външен GPS.

Планира се и смарт приложение за паркиране, което ще помага на шофьорите да намират по-лесно свободни паркоместа като също това приложение може да се ползва от автономните автомобили, които пък търсят сами място за паркиране. В Хонг Конг вече функционира център за следене на трафика, където се следи натовареноста и съответно се изчислява времето, в което светофарът ще свети в зелено.

В страната не могат да се похвалят, че са от първите, които ще приложат технологиите от „умните градове“, но след тези тестове ще стане ясно дали за в бъдеще ще се наредят сред първенците, стига изпитанията да са успешни. В доклад на „BI Intelligence“, се споменава, че Европа е водещ регион във въвеждането на умните градове и новите технологии.

„Умните градове“ са тези, които ползват устройства, включени в „Интернет на нещата“. Това са например: смарт датчици, умни лампи, както и умни измервателни уреди, събиращи данни, които могат да бъдат анализирани, за да придобият нови познания по отношение на тяхната инфраструктура, население и обществени услуги, информира manifesto.bg. Все още малко градове по света са се превърнали в умни – повечето са едва в първите етапи на внедряването на смарт предмети и приспособления, но напредването на технологиите и внедряването на тези нови устройства, ще се изгради цялостна мрежа, с която ще може да се анализира и обобщава в реално време това, което се случва в целия град.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *