Хотелиери от Слънчев бряг излизат на протест

Хотелиери и ресторантьори от Слънчев бряг се канят да блокират в сряда пътя Бургас – Варна. Недоволството на протестиращите е породено от инфраструктурната такса, която се налага да плащат за поддържането на алеите, тротоарите и осветлението в курортния комплекс, съобщи BurgasInfo.com. Заради отказа им да дават пари за поддръжката на инфраструктурата, собственикът й – акционерното дружество „Слънчев бряг” спря тока по алеите в курорта.

„Това е единственият, последен начин и според нас една сериозна гражданска позиция, за да може държавата, общината и другите отговорни институции да седнат и да се разберат“, заяви Мария Инджова от УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.
„Не виждам основание за протест, при положение, че отказват категорично да плащат инфраструктурна такса, която е такса за нещо, което ползват. Когато ползваш нещо, трябва и да плащаш за него”, коментира изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Малина Стратиева.
Таксата, която трябва да плати хотел с 400 легла, е 10 000 лева на година, които се печелят от нощувки за няколко дни, обясни Стратиева.
Спорът за инфраструктурата се точи от миналата година. Хотелиерите настояват тя да бъде прехвърлена безвъзмездно на община Несебър, на която плащат местни данъци и такси. От дружеството обясниха, че това не може да стане, тъй като освен държавата има и частни акционери.
От своя страна община Несебър е готова да стопанисва улиците, алеите и осветлението в курорта, но няма пари да ги купи.
Докато държавата намери изход от омагьосания кръг, първите туристи вече пристигнаха в Слънчев бряг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *