Царски покер с пенсии и заплати

Царски покер с пенсии и заплати

10 дни няма да стигнат на кабинета и парламента, за да се промени Кодексът за социално осигуряване и бюджетът на държавното обществено осигуряване. За нови пенсии от 1 юли министрите трябва да вземат решението днес, а до дни парламентът да го гласува. След това НОИ да направи разчети и документите да влязат в пощите до 25 юни.

Жълтите са заложили и процедурна бомба за бламиране на пенсиите. Царските хора се готвели днес да предложат не 10, а 12% увеличение, за което съвсем няма пари. Ако откаже, БСП ще излезе виновна.

Скокът на пенсиите с 10% може да мине в правителството и без жълтите министри. Но не и в парламента. Там БСП се нуждае 52-та гласа на НДСВ. Жълтите министри имат нареждане от царя да не отстъпват днес. От НДСВ довериха, че министрите на Симеон били готови дори пак да напускат заседанието. Ако сблъсъкът стане прекалено голям, има опасност дори да няма никакво увеличение на пенсиите. Причината е дупка в закона. Той казва, че парите на възрастните се вдигат планово с 8,5%, но след решение на надзорния съвет на НОИ. Той обаче вече предложи 10%. Разликата е около 2 лева.

Владимир Йончев

Любомира Будакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *