Цветан Цветков: Сметната палата може да провери как институциите управляват средствата си

Очаквам да реализирам пълен мандат, за да може Сметната палата действително да изпълни своите цели и своето предназначение като върховна одитна институция, тъй като честото прекъсване на мандата и смяната на ръководството се отразява както на нейната работа, така и има последствия и върху функционирането на публичните финанси като цяло, каза в интервю пред БНР новият председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Не бих се ангажирал с одит на КТБ, заяви категорично Цветков и обясни: Тя е извън обхвата на Сметната палата. Палатата може да провери БНБ и това как тя изпълнява своите функции, включително и надзорните си функции, но частна банка няма как да провери. Законът е много ясен и категоричен. Очертава обхвата на Сметната палата и няма как да излезем от него.

Цветков поясни, че одитната институция може да провери как публичната администрация влага парите си: При едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които разполагат – как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една единствена банка, което е огромен риск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки. Това е една от задачите на Сметната палата – как се управляват публичните финанси, но това е поглед в бъдещето.

Той заяви, че един от приоритетите на Сметната палата ще бъде как различните регулаторни и надзорни органи в страната изпълняват функциите си: Ако те не изпълняват ефективно своите функции, ще изпаднем в ситуацията с КТБ. Това ще бъде приоритет в работата на Сметната палата. След един одит бихме могли да направим своите изводи и оценки.

Цветан Цветков коментира и одитния доклад на Сметната палата за община Ботевград. Общинският съветник Иван Гавалюгов и граждани на града обвиняват кмета в редица нарушения, посочени в доклада. Кметът на града Георги Георгиев обаче отрече да има посочени такива в доклада: Аз възложих одита, когато бях заместник-председател. Спомням си, че имаше доста сериозни нарушения. Даже се наложи привличане на външни експерти, които да извършат допълнителни анализи и доколкото си спомням имаше съставени актове за административни нарушения. По- неприятното е, че нарушенията, които се посочват от Иван Гавалюгов, се срещат в повечето общини в България – нарушения, свързани с прилагане на режима на обществени поръчки. Според мен, най-силната роля на Сметната палата не е толкова сезирането на прокуратурата, а огласяването на резултатите от нейната работа.

Председателят на Сметната палата подкрепи идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява политиците за разминаване между декларираното и реалното им имущество: Може би трябва да се промени законодателството и да се даде възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото.

/…/ Дали политиците имат някакви други имоти, дали ползват някакви други имоти, които не са на тяхно име, дали децата им учат в скъпи университети, дали пътуват в чужбина и отсядат в скъпи хотели –тези неща са извън правомощията на Сметната палата. Просто трябва да се създаде специализиран орган, както е направено в Румъния например.

Цветан Цветков потвърди, че ще предложи на парламента да утвърди за заместник-председател на Сметната палата Горица Грънчарова. Името на другия заместник-председател ще бъде оповестено утре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *