Цената за “Тракия” остава без промяна

След месец преговори

Церовски е гледал перспективно, когато е договарял парите, обяви Асен Гагаузов

Магистрала „Тракия“ ще се строи на цената, договорена от царския министър Валентин Церовски с българо-португалския консорциум „Магистрала Тракия“ АД. Това обяви строителният министър Асен Гагаузов след месец преговори с концесионера. 717 млн. евро ще струва пътят от Калотина до Бургас. Смятаме, че е гледано доста перспективно, когато е договаряна тази цена, и тя в момента е доста актуална, коментира Гагаузов.

В договора с португалците е записано, че те ще строят 443 км магистрала. Това е трасето от Калотина до Бургас. Реално за строеж обаче остават само около 170 км – отсечките София-Калотина и Чирпан-Карнобат. Така цената на километър излиза 4,2 млн. евро, което е нереално високо за лесното трасе, което е почти право. Последният търг за „Люлин“ бе спечелен от фирма, която ще строи километърът за около 7 млн. евро. Аутобанът обаче е почти само от мостове и тунели, което много оскъпява строителството.

След месец преговори комисията, която е оглавявана от министър Асен Гагаузов, е успяла да защити само завишената цена на аутобана в договора. И да се споразумее по отношение на новите разширени параметри на трафика на магистралата. Трафикът по аутобана се е вдигнал с цели 30% за последните 2 години, обясниха и шефът на бившата агенция „Пътища“, и министър Гагаузов. Така се решава проблемът с компенсациите за концесионера от страна на държавата при липсата на достатъчно движение по аутобана. Остава в новия договор да се отмени задължението с пари от хазната да се гарантират печалбите на „Магистрала Тракия“ АД.

В оставащите 3-4 дни до края на месеца, когато трябва да приключи предоговарянето на концесията, на министър Гагаузов и неговия екип им остава да се споразумеят и за премахване на скритата държавна помощ по проекта. Тя бе установена от Евростат и консултантите от „Прайс Уотърхаус Купър“, които изготвиха финансовия одит по договора.

Развитието на преговорите е положително, твърди Гагаузов. В края на месеца той ще докладва на премиера Сергей Станишев за това кои от исканията, поставени от българската страна, са приети. Тогава ще се прецени какви ще са следващите стъпки. Родното законодателство ще бъде спазено, обеща Гагаузов.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *