Цената на медта се срина до 6-годишно дъно

Цената на медта се срина до най-ниската си стойност от почти шест години насам, на фона на пониженото търсене на метала в Китай. През тази година търсенето в световен мащаб се очаква да спадне, докато предлагането ще продължи да нараства, пише Вloomberg.

Медта за доставка след три месеца поевтиня с $ 506.75 до $ 5 353.25 за метричен тон на Лондонската метална борса. Цената е най-ниската от юли 2009 г. насам. В Ню Йорк фючърсите на метала за доставка през март поевтиняха с 6,2% до $ 2,4815 за паунд.

„Психологическият фактор е основната движеща сила на пазара на стоки в момента“, каза Тетсу Емори, старши мениджър в Astmax Asset Management Inc. в Токио.

Петролът West Texas Intermediate за доставка през февруари поевтиня с 77 цента до $ 45.12 за барел в електронната търговия на New York Mercantile Exchange. Суровината загуби 18 цента и достигна до $ 45.89 вчера, 13 януари, което е най-ниското ценово ниво от април 2009 г. насам.

Петролът Brent за доставка през февруари поевтиня с $ 1, или 2.2%, до $ 45,59 за барел на лондонската борса ICE Futures Europe. Европейският суров петрол търгува с премия от 47 цента спрямо WTI.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *