Цената на петрола отново тръгна надолу след кратко повишение

Цената на петрола се понижава след кратковременно повишение вчера при поддръжка от курса на долара.

В началото на днешния ден фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 81 цента – до 66,03 долара за барел, а тези за американския еталон WTI – с 85 цента до 62,97 долара за барел. Във вторник цената на двата еталона падна до 5-годишен минимум, след което започна да се повишава, отбелязва Reuters.

„Независимо от тези колебания, фундаменталните фактори не са се променили – предлагането превишава търсенето през по-голямата част на годината. Цените не престават да се понижават и кога ще стигнат дъното, още не е ясно“, смята старши анализаторът на National Australia Bank Фин Зибел.

Запасите от суровината в САЩ са нараснали през миналата седмица с 4,4 млн. барела по данни на Американския институт по петрола, при прогноза за понижение от 2,2 млн. барела. Управлението за енергийна информация на САЩ намали прогнозите си за добива на петрол в страната през 2015 г. с 100 хил. барела на денонощие, отчитайки забавения ръст на потреблението и ниските цени.

ОПЕК може да проведе извънредно съвещание преди планираната си среща през юни, за да обсъди мерки срещу прекалено голямото предлагане на световния пазар, съобщи министърът на енергетиката на Алжир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *