Цените на парното без промяна?

 
Той допълни, че дори е възможно намаление на цените. Семерджиев припомни, че от 1 юли цената на топлоенергията на повечето места е била намалена, но не заради по-евтиния природен газ, а заради намаляване на специфичните разходи на топлофикационните дружества.
Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев също изключи повишение на цените, но бе предпазлив по въпроса дали се очаква спадането им. Въпреки скока на горивата и долара в последните месеци, с постигнатите договорености увеличение на цената на газа няма да има, посочи енергийният министър. От 1 юли доларът е поскъпнал с 0.5% до днес, но на средномесечна база вероятно ще бъде отчетен по-голям скок през това тримесечие.
България и „Газпром“ подписаха вчера споразумение, според което до 15 ноември трябва да се подготви и подпише новият договор за доставка на природен газ от Русия,  а цените на доставка от 1 април до края на годината намаляват с 11 на сто. Поевтиняването на газа, който купуваме от „Газпром“, бе анонсирано предварително и дори бе взето предвид при калкулирането на цената от 1 април, въпреки че обосновката на ДКЕВР тогава бе противоречива. Цените на природния газ се вдигнаха с 5 на сто от първи юли. Цените на  парното в София бяха понижени, но символично. Моята прогноза е, че няма да се променят цените за парното, освен ако няма намаляване на природния газ, заяви Ангел Семерджиев. Направихме корекция в цените на топлофикационни дружества вследствие на намаляване на признати специфични разходи, по този начин намалихме и крайните цени, продължи той. Шефът на ДКЕВР също така призна, че комисията няма контрол върху цените, по които природният газ се внася в страната. „Ние, като регулатор, регулираме цените на вътрешния пазар, всички договори за доставка са външни договори и те се приемат такива, каквито са. Това, което ние правим, е оптимизация. Не си спомням нито един случай, в който да сме повишавали цена, предложена от дружество, винаги сме намалявали“, каза още Семерджиев. Той добави, че в момента природният газ е на цени, много по-изгодни от цените на алтернативните горива, а цените на топлинната енергия са били намалени от 1 юли заради въвеждането на нова методика и намаляване на признати специфични разходи на топлофикациите. Моята прогноза е, че цените на топлинната енергия няма да се променят, каза Семерджиев. Той добави, че не очаква и промяна в цената на природния газ, но направи уточнение, че всичко зависи от данните, които ще предостави „Булгаргаз“, цитира го БТА. Семерджиев информира, че „Булгаргаз“ има натрупан съществен недовзет приход, възлизащ на не по-малко от 150 млн. лева.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *