Централните банки отново влизат във фокуса на световните пазари

Във втората седмица на август инвеститорските погледи ще бъдат насочени както към традиционните със своята важност икономически новини от първата по-сила икономика в света – САЩ, така или към ключовите решения на централните банки на Австралия и Япония.

През първия ден на седмицата в Австралия се очакват официалните данни за продажбите на дребно – правителствената мярка за потребителските разходи, които представляват по-голямата част от общата икономическа активност.

В еврозоната също ще бъдат публикувани официалните данни за продажбите на дребно, докато властите в Испания, Великобритания и Италия ще представят своите доклади за дейността на секторите на услугите.

Междувременно в САЩ Институтът за управление на доставките (ISM)също ще представи своя доклад задейността на сектора на услугите, докато пазарите в Канада ще останат затворени заради национален празник.

Във вторник Австралийската централна банка ще оповести своето решение относно основния лихвен процент, като всяка промяна на ставката би имала голямо отражение върху пазарите. Властите в тихоокеанската страна ще публикуват и своите данни за търговския баланс.

В Германия се очакват официалните данни за фабричните поръчки – водещ индикатор за производството, докато в Италия ще бъдат оповестени предварителните данни за БВП за второто тримесечие – най-широкия индикатор за икономическата активност и водеща мярка за състоянието на националната икономика.

Британските власти от своя страна ще представят данните за промишленото производство, докато в Канада и САЩ се очакват правителствените данни за търговския баланс.

През третия ден на седмицата правителството на Нова Зеландия ще представи данните си за заетостта на островната страна.

Швейцарската централна банка ще оповести данните за валутните си резерви, докато паралелно с това ще бъдe публикуван и правителствения доклад за потребителските цени.

Английската централна банка ще представи своя тримесечен доклад за инфлацията, който ще бъде съпътстван от официална пресконференция на гуверньора на банката Марк Карни.

В Германия се очакват официалните данни за промишленото производство – водещ индикатор за икономическото здраве.

Късно в сряда в Канада ще бъдат публикувани данните за разрешителните за строеж – водеща мярка за бъдещата строителна дейност, както и изготвяния от IveyBusiness School PMI индекс.

В четвъртък Японската централна банка ще оповести решението си относно основния лихвен процент. Съобщението ще бъде придружено ot изявление на централните банкери, което се очаква да даде важни сигнали за бъдещи икономическите перспективи пред островната страна. Освен това, японското правителство ще представи официалните си данни за текущата сметка.

В Австралия бъдат публикувани официалните данни за промяната за равнището на безработицата, докато китайските власти ще оповестят данните си за търговския баланс.

Германия също ще представи данните за търговския си баланс. ЕЦБ пък ще публикува традиционния си месечен бюлетин.

В петък Австралийската централна банка ще представи своите решения за бъдещата си монетарна политика, в това число и основния лихвен процент.

В Китай се очакват официалните данни за инфлацията на потребителските цени, която съставлява по-голямата част от общата инфлация. Азиатската страна е също така ще оповести данните за инфлацията на производствените цени и индустриалното производство.

Във Франция пък ще бъдат представени данните за промишленото производство.

По-късно през деня в Канада ще бъдат представени данните за нивото на безработицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *