Ципрас е „готов на всичко“ за споразумение

Ципрас обърна сериозно внимание на това, че изключителен приоритет за правителството е финализиране на втората оценка на изпълнението на гръцката спасителна програма преди заседанието на Еврогрупата на 5 декември. Този въпрос със сроковете беше поставен от гръцкия премиер на първото заседание на новия кабинет в неделя. Думите на премиера са ясна заявка, че правителството му е готово да приеме всички искания на международните кредитори, за да се постигне споразумение. Смяната в някои министерства през миналата седмица показват, че Ципрас „е готов на всичко“.

Начело на министерството на труда, което трябва да договори реформата в социалния сектор, застава одобряваната от кредиторите Ефи Ахциоглу; ръководният пост в министерството на енергетиката, което има водеща роля в плановете за приватизация, беше даден на готовия да се постигне споразумение Йоргос Статакис, а поемането на министерството на икономиката от Димитриос Пападимитриу изпраща послание към международните инвеститори, че Гърция може да стане гостоприемна инвеститорска дестинация.

От днес до 5 декември, когато ще заседава Еврогрупата, гръцкото правителство трябва да постигне споразумение с кредиторите по втората оценка на икономиката, за да получи възможност да премине към дискусия за облекчаване на дълга. Кредиторите приемат направените от премиера Ципрас правителствени промени като доказателство на желанието му проверката на икономиката да приключи бързо. Те са оптимисти, че проверката може да приключи до началото на декември, пише още изданието.

Двадесет и един месеца след поемането на властта Алексис Ципрас нареди дневният ред на гражданите да се превърне в приоритет за правителството, пише в. „Ефимерида тон синдактон“ като сравнява ситуацията с принудително приземяване.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *